Home Economic-Financiar Noul cod fiscal va decima sute de mii de întreprinzători care au...

Noul cod fiscal va decima sute de mii de întreprinzători care au sediul social gratuit în locuință. PLR confirmă

DISTRIBUIŢI

Membrii coaliției de guvernare laudă proiectul Noului Cod fiscal care este definit ca un autentic „proiect de dreapta”. E adevărat că sunt multe prevederi liberale în acest proiect dar capitolul care mărește de peste zece ori impozitul pe locuința celor câteva sute de mii de familii ce au cedat GRATUIT firmelor deținute sau PFA-urilor o suprafață din apartamentul locuință pentru sediul social, respectiv pe suprafața cedată. Astfel, se poate ajunge la situația în care dacă acum impozitul pe locuință este 150 de lei, de la anul impozitul să crească la peste 2000 de lei. În plus, acest impozit va fi suportat de asociat și nu de firma care are sediul în locuința asociatului. Am trimis în acest sens trei întrebări Partidului Liberal Reformator condus de Călin Popescu Tăriceanu un susținător înfocat al noului Cod fiscal și pe care-l prezintă ca pe un proiect ultraliberal. Iată întrebările:

1. Vă rugăm să ne precizați dacă PLR consideră liberală măsura prevăzută de proiectul noului cod fiscal privind impozitarea locuințelor în care proprietarul găzduiește gratuit, sediul social al propriei firme. Mai précis, dacă o PFA sau IMM are sediul social în locuința asociatului, ACESTA va plăti pentru suprafața oferită un impozit de până la de zece ori mai mare, respectiv de nivelul celui de la clădirile nerezidențiale în care proprietarul evident, încasează chirii. Dacă răspunsul dvs. este afirmativ nu credeți că cel mai afectat va fi chiar întreprinzătorul privat, respectiv proprietarul firmei sau PFA-ului? Menționăm că atunci când înregistrezi sediul social al unei firme la ORC ești obligat să menționezi suprafața ocupată așadar se va aplica art 434 alin.(1)

 2. PLR consideră liberală sau discriminatorie măsura prin care o persoană juridică ce deține o clădire își poate deduce plata impozitului pe clădire, pe când o persoană juridică ce are sediul social acasă la „patron” nu va putea deduce impozitul local care va fi pe numele asociatului, ba mai mult, acesta va fi suportat de întreprinzătorul privat respectiv ?

 3. Vă rugăm să ne comunicați, dacă aveți cunoștință, câte societăți comerciale și/sau PFA-uri au sediile sociale găzduite GRATUIT acasă la asociați și câți întreprinzători privați vor fi afectați de această măsură, respectiv câte personae (incluzând membrii lor de familie)?

PLR ne dă dreptate și spune că proiectul este perfectibil

Departamentul De Comunicare al PLR ne-a răspuns prompt la întrebările noastre:

„1. Noul Cod Fiscal este unul ultraliberal. O spunem nu doar noi, ci în primul rând reprezentanţii mediului de afaceri şi analiştii economici. Este un Cod prin care se relaxează major fiscalitatea în România, ceea ce va încuraja consumul, dar şi crearea de noi locuri de muncă şi investiţiile. De aceea, este susţinut şi de mediul de afaceri.
 
2. Întrebările dumneavoastră se referă la zona de IMM-uri. Din acest punct de vedere, trebuie punctate măsurile de relaxare fiscală luate în această zonă. În primul rând, acestea vor trece de la impozitul de 3 %, într-un sistem diferențiat, un impozit de 1% pentru IMM-urile care au doi sau mai mulți angajați, 3% pentru cei care au un angajat și 3% plus echivalentul contribuțiilor pentru un angajat pentru cele care nu au niciun angajat.
Pentru aproximativ 53% din microîntreprinderi (aprox. acesta este procentul celor cu mai mult de 2 angajaţi) vom avea o scădere majoră a taxării. Aceste microîntreprinderi au si cel mai mare impact in economie si pot acţiona ca motoare de creştere a economiei, mai ales in zonele de urban mic şi mediu.
În același timp trebuie să știți că și IMM-urile vor beneficia încă de la începutul anului viitor de impozitul 0 pe dividende.

Trebuie ţinut cont şi de nevoia de a fiscaliza locurile de muncă din „zona gri”. Introducerea unei cote de impozitare diferenţiate in funcţie de numărul de salariaţi se doreşte a fi o măsură care să stimuleze creşterea numărului de locuri de muncă.

3.    Referitor la situaţia semnalată de Dumneavoastră: Noul Cod Fiscal este perfectibil şi, cu siguranţă, trebuie să continue dezbaterea cu reprezentanţii mediului de afaceri şi vor fi ascultate vocile tuturor, inclusiv ale celor în cazul  cărora se aplică articolul privind impozitarea locuinţelor în care proprietarul găzduieşte gratuit sediul social al propriei firme.
Din acest punct de vedere, întrebările dvs. sunt legitime şi trebuie discutate în spaţiul public.
Cu siguranţă, PLR îşi doreşte ca noul Cod Fiscal să conţină şi mai multe scutiri de taxe şi impozite. Trebuie ţinut cont şi de anvelopa bugetară care are limite.
PLR va continua dezbaterile cu mediul de afaceri şi vom propune amendamente la Codul Fiscal, în funcţie de semnalele venite în urma acestor dialoguri.
În ceea ce priveşte cifrele exacte solicitate la a treia întrebare, vă rugăm să vă adresaţi Ministerului de Finanţe”

La sfârșitul anului 2013 erau active în România 718.519 firme. Este adevărat că de la anul IMM-urile vor avea impozit zero pe dividende dar au acestea toate un profit anual brut de 14.880 lei, fiecare, respectiv 12.500 net pentru ca anularea impozitului pe dividende să compenseze creșterea impozitului local? Evident că nu!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.