Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pregateste un proiect de lege care va completa legislatia existenta in domeniul privatizarii, postprivatizarii si valorificarii activelor. Noile prevederi instituie un cadru unic pentru aceste domenii.
AVAS doreste simplificarea procedurilor de privatizare pentru institutele de cercetare, interzicerea participarii la privatizare a firmelor cu datorii la bugetul statului si posibilitatea continuarii privatizarii unei societati cu firma clasata pe locul doi, in cazul in care compania castigatoare se retrage sau nu achita integral avansul sau ratele asumate. De asemenea, noile acte normative urmaresc posibilitatea vanzarii, cu aprobarea guvernului, prin licitatie publica, a unor active care asigura realizarea fluxului viabil al unei societati, cu stabilirea unor conditii de preluare a salariatilor. Mai mult, administratorul special al unei societati comerciale va fi obligat sa supuna spre aprobarea AVAS programele de restructurare ce vor include modalitati concrete de achitare a creantelor preluate de autoritate de la creditorii bugetari, in timp ce cumparatorul va fi obligat sa respecte graficul de plata a creantelor preluate de catre AVAS.
In cazul activitatii de postprivatizare, principala noutate adusa de actul normativ se refera la incetarea monitorizarii contractelor de vanzare-cumparare in cazurile in care cumparatorul si-a indeplinit obligatiile contractuale principale, cum ar fi cele de investitii. Actul normativ va fi supus dezbaterii publice si va fi trimis spre avizare catre ministere.
AVAS isi propune sa scoata la privatizare, in acest an, 120 de societati comerciale, dintre care 50 cu capital majoritar si 70 cu capital minoritar de stat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane