Home Economic-Financiar Crestere substantiala a francizelor pe piata romaneasca

Crestere substantiala a francizelor pe piata romaneasca

DISTRIBUIŢI

O metoda de succes pentru demararea unei afaceri este contractarea unei francize. Aceasta asigura, practic, o pornire cu dreptul, daca marca francizata este una recunoscuta. Piata francizelor din Romania va ajunge la aproape 160 milioane de dolari in acest an, in crestere cu 40% fata de 2005, a declarat Eugen Driga, directorul general al brokerului de francize IMO Franchising Group.

Piata este in crestere, cele mai mari sume fiind aduse pe piata de francizele din domeniul constructiilor si al bauturilor soft, care acopera aproximativ 50-60% din total, a spus Driga. El estimeaza ca in 2009 numarul de francize din Romania va ajunge la 700, fata de 210 in prezent.

Aproximativ 20% din francize esueaza pe piata dupa primii trei ani, in peste 60% din cazuri motivul fiind resursele financiare insuficiente ale francizatorului pentru a oferi tot sprijinul de care francizatul are nevoie.

-Francizatorul obtine banii care-i sunt necesari pentru a-si ajuta francizatul din redeventa si taxa de francizare. Redeventa nu trebuie stabilita la un nivel prea scazut, asa cum se intampla in Romania, dar nici la un nivel mai ridicat decat media de pe piata-, a adaugat Driga. El a estimat ca redeventa pentru bunuri obisnuite nu ar trebui sa depaseasca 7% din cifra de afaceri, iar cea pentru francizele de consultanta sa se situeze pana in 20-25%.

In ceea ce priveste schimbarile care vor surveni pe piata romaneasca a francizelor odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Eugen Driga spune ca piata va creste si se va diversifica.

-Aderarera la Uniunea Europeana va impune niste mici conditii pe piata, dar ea nu va fi afectata negativ, ci va inregistra o crestere, pentru ca in mare parte francizele din Romania sunt internationale si vin aici cu niste norme europene deja aplicate-, a aratat directorul general al IMO Franchising Group.

In Romania exista 210 francize, dintre care 40 sunt romanesti. Dintre cele straine, 60% sunt din SUA si Canada, o pondere mai mica avand francizele din Europa. Piata francizelor din Romania a fost de 110 milioane de dolari anul trecut, potrivit estimarilor IMO Franchising Group.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.