Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, in ultima perioada au fost inregistrate 40.496 viroze respiratorii, dintre acestea, 7.167 fiind pneumonii si bronhopneumonii, 33.219 infectii acute de cai respiratorii superioare si 110 cazuri compatibile cu gripa.
In cursul acestei saptamani, mai multe spitale din tara au intrat in carantina din cauza gripei.
Exista totusi, potrivit aceleiasi surse, o circulatie mai intensa a tulpinilor de virus gripal de tip A H3N2 in municipiul Bucuresti, semnalate de Centrul de Referinta pentru Viroze Respiratorii de la Institutul -Cantacuzino-.
In scop preventiv, Directia de Sanatate Publica Bucuresti a atentionat unitatile sanitare sa limiteze accesul vizitatorilor si unitatile scolare sa efectueze triajul epidemiologic in colectivitatile de copii.
In judetul Galati, in cursul saptamanii trecute s-a constatat o crestere brusca a numarului de afectiuni respiratorii acute fata de saptamana anterioara, fapt care a dus la instituirea carantinei in unitatile sanitare cu paturi.
Aproximativ 20% din populatie, afectata anual
In fiecare an, in perioada sezonului rece, apar multe afectiuni respiratorii, dintre acestea cea mai grava fiind gripa, care afecteaza, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 10-20% din populatie.
Vaccinul antigripal constituie singurul mijloc profilactic eficient, persoanele vaccinate, chiar daca mai pot contacta o raceala usoara, sunt protejate impotriva celei mai grave complicatii a gripei – pneumonia.
Din cele aproximativ un miliard de persoane cu risc crescut, doar 250 de milioane se vaccineaza.
Punerea unui diagnostic corect, extrem de importanta
Transmiterea virusului gripal este una extrem de usoara, cea mai raspandita cale ramanand prin tuse, stranut, vorbit.
De asemenea, este posibila infectarea prin obiecte de intrebuintare curenta, contaminate.
Ca urmare a asemanarilor de simptomatologie intre gripa si virozele respiratorii, diagnosticul in perioada dintre epidemii se poate pune numai pe baza unor investigatii speciale de laborator pentru a confirma prezenta virusului gripal.
In cazul formelor usoare de gripa se recomanda tratamentul cu antialgice si antipiretice, antitusive, expectorante, decongestionante nazale.
De asemenea, se recomanda izolarea la domiciliu a bolnavilor, repaus la pat, consumul unor cantitati mari de lichide.
In formele usoare de gripa nu se recomanda administrarea antibioticelor, decat in cazul suprainfectiilor cu bacterii.
In cazul formelor severe ale bolii, prezentarea la medic este obligatorie.
Dozele de vaccin s-au dovedit insuficiente
Fagarasul este doar una dintre localitatile unde dozele de vaccin antigripal s-au dovedit insuficiente. La inceputul lunii trecute, compartimentul din Fagaras al DVS Brasov a primit 2.500 doze de vaccin antigripal. Acestea au fost distribuite la Spitalul Municipal Fagaras, la Spitalul Orasenesc Victoria, medicilor de familie si copiilor institutionalizati.
-Ni s-a promis ca vom primi vaccin pentru pensionari, copii si bolnavi cronic. Cele 20 de doze sunt departe de a fi suficiente in conditiile in care fiecare medic de familie are intre 1.000 si 2.000 de pacienti. Am solicitat deja o suplimentare, dar nu s-a putut-, sustin medicii de familie.
In aceste conditii, decizia asupra persoanelor care sa fie vaccinate gratuit e dificila pentru medicii de familie: -Eu m-am decis sa acord prioritate persoanelor cu sensibilitate foarte mare si cazurilor sociale deosebite. Vaccinul romanesc nu acopera toata gama virusurilor gripale de anul acesta, ci doar 70% din ele. Persoanelor cu sensibilitate mare li se recomanda vaccinurile straine-, spune dr. Aurora Neagoe.