Home Social Institutul „C.I. Parhon” primește iod radioactiv după 1 mai, pacienții pot continua...

Institutul „C.I. Parhon” primește iod radioactiv după 1 mai, pacienții pot continua tratamentele

DISTRIBUIŢI

Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon“ din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienții pot continua tratamentele conform programărilor făcute, a declarat, ieri, pentru Mediafax profesorul Constantin Dumitrache.
Firma Fidelio a obținut deja avizele pentru punerea pe piață a iodului radioactiv, atât de la Agenția Națională a Medicamentului, cât și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a spus profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul „C.I. Parhon“.
El a precizat că, pentru prima dată, cele două instituții s-au mobilizat urgent, astfel că bolnavii pot continua din luna mai tratamentele, conform programărilor făcute.
Medicii Institutului de Endocri­nologie „C.I. Parhon“ din Capitală le-au administrat pacienților, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le avea furnizorul acestui produs.
„Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu a mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă autorizația de către Agenția Națională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizația de punere pe piață a produsului în România, nu mai are autorizație de la Agenția Națională a Medicamentului și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare“, declara  managerul Institutului „C. I. Parhon“, Diana Păun.
Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat și în institutele oncologice din București și Iași. În total, câteva mii de pacienți au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze.

Iodarea sării începând din 1948 a oprit apariția cazurilor de gușă și de cretinism

Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariția cazurilor de gușă gigant și de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulți bolnavi cu aceste maladii, a declarat profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon.
„Iodarea sării la noi în țară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al țării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate țările care au acest relief, Elveția, Franța, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major și unde aproape 30 la sută din polulație suferă de acest deficit de iod“, a spus Constantin Dumitrache.
Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei și la „o biosinteză anapoda“.
„Consecințele acestui lucru sunt gușa și cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în țară a dispărut gușa gigantă și cretinismul. UNESCO a fost cel cea care a catalizat această acțiune. A făcut un lucru foarte bun“, a mai spus profesorul Dumitrache.
El a recunoscut că iodarea sării a dus la creșterea nesemnificatică a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncționale tiroidiene.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.