Home IT & Comunicatii Doi jucatori -de stat- intra pe piata telecomunicatiilor

Doi jucatori -de stat- intra pe piata telecomunicatiilor

DISTRIBUIŢI

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a lansat saptamana trecuta un serviciu de telefonie internationala. Pentru inceput, serviciul va fi accesibil de la cabinele telefonice din Craiova. Tot saptamana trecuta, reprezentantii Transelectrica au anuntat ca aceasta companie va intra pe piata telecomunicatiilor in primele luni ale anului viitor prin intermediul Teletrans, sucursala de servicii informatice a Transelectrica. Pentru inceput, Teletrans va oferi spre inchiriere capacitati de tip carrier (transport) pentru alti operatori de telecomunicatii.

Ajutor german

Infiintata in 1991, prin reorganizarea si divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania, asigurand exploatarea si dezvoltarea sistemului national de radiocomunicatii. Acum, societatea asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, pentru retelele de telefonie mobila, pentru cablu tv si pentru transmisiile de date si Internet.

Pentru a oferi servicii de telefonie internationala, Radiocomunicatii SA a incheiat un acord de interconectare cu operatorul german Deutsche Telekom. Potrivit unui comunicat al companiei, prin intermediul serviciului de telefonie internationala, clientii vor putea vorbi in SUA, Canada si cu cele mai importante destinatii din Europa la un tarif de 0,08 eurocenti/minut.

SNR a obtinut de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii 500.000 de numere. Lansarea ofertei comerciale pentru serviciile de voce a fost amanata de doua ori in acest an, prima data fiind programata in luna mai, iar ulterior la mijlocul lunii iunie.

Pentru a putea furniza servicii de voce, SNR a investit in ultimii doi ani aproximativ 19 milioane de dolari in infrastructura. Anul acesta au investit noua milioane de dolari, dintre care sapte serviciile de telefonie. Strategia SNR pentru serviciile de comunicatii vizeaza furnizarea de trafic telefonic atat in zona prepaid, cat si in cea postpaid. Cea dintai se va adresa cu precadere persoanelor fizice, prin segmentul de convorbiri internationale si, ulterior, prin cel de convorbiri interurbane, in timp ce al doilea va urmari sa atraga clientii persoane fizice, carora le va oferi un pachet integrat de servicii, respectiv Internet si telefonie.

Comania ministeriala

Teletrans, sucursala de servicii informatice a Transelectrica, este beneficiarul comasarii tuturor resurselor de telecomunicatii ale Ministerului Economiei si Comertului. Un alt avantaj major al comapaniei este ca are deja un grup de clienti: companiile de electricitate si gaze. Transelectrica, Electrica, Transgaz, Romgaz, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud au incheiat in august un acord privind infiintarea unei societati mixte de telecomunicatii, la care vor mai participa un operator international si unul sau mai multi investitori strategici.

Societatea va deveni operationala in luna iunie a anului viitor si va asigura servicii de telecomunicatii si tehnologia informatiei in primul rand partenerilor, astfel incat partile vor fi atat actionari, cat si clienti ai acesteia. Serviciile oferite de societatea mixta vor viza in principal rezolvarea problemelor tehnologice ale companiilor din sistemul energetic, printre care se numara conducerea si supravegherea de la distanta a instalatiilor, primirea de informatii in timp real si posibilitatea intervenirii in sistem.

Parteneri strategici

Participarea Transelectrica la infiintarea societatii mixte vizeaza punerea la dispozitie a filialei Teletrans si a excedentului de fibra optica al Transelectrica. Partenerii vor putea sa participe la capitalul social al noii firme atat prin aport in natura, cat si prin alocarea de fonduri.

Transelectrica a inceput, in 2001, un program de dezvoltare a sistemului de transport prin linii electrice aeriene. Pana in prezent au fost instalati peste 1.000 km de fibra optica, dintr-un total de 5.000 km. Lungimea totala a retelei care va fi reabilitata este de 3.600 km, la care se adauga alti 150 km pentru realizarea interconectarii cu sistemele nationale energetice din Ungaria si Bulgaria. Compania deruleaza o serie de proiecte in domeniul telecomunicatiilor si al tehnologiei informatiei, cu o valoare totala de peste 120 milioane de euro si detine o retea de transport a energiei electrice in lungime totala de peste 8.000 de km.

Tipurile de servicii ce vor fi oferite anul viitor si elementele concrete privind noua societate vor fi prevazute intr-un studiu finantat de US Trade Development Agency. Referitor la aceasta problema, Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica, a declarat: -Decizia noastra va astepta acest studiu, care va fi finalizat, cel mai probabil, in luna ianuarie. In paralel, continuam discutiile neoficiale pentru atragerea unor parteneri strategici-, a precizat Constantinescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.