Direcția Națională Anticorupție precizează, cu privire la referatul înaintat ÎCCJ în cazul lui Marian Vanghelie, că încercarea de a determina o persoană să dea declarații nereale și promisunea că va interveni pentru închiderea dosarului, cu indicarea persoanelor la care urma să se facă intervenția pentru a face afirmațiile credibile, reprezintă un caz de arestare.
Precizarea DNA vine în urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la dosarul primarului sectorului 5, aflat pe rolul DNA.
Sursa citată menționează că, în cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge și administrează ”orice element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor necesare pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal”, conform art. 97 din Codul de Procedură Penală.
„Potrivit dispozițiilor legale, procurorul trebuie să indice și să motiveze în cuprinsul referatului prin care propune o măsură preventivă cazul prevăzut de lege care impune arestarea preventivă a inculpatului. Încercarea de a determina o persoană să dea declarații nereale organelor judiciare, promițându-i că va interveni pentru închiderea dosarului și indicând persoanele la care urma să se facă intervenția pentru a face afirmațiile credibile, reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b Codul de Procedură Penală. În acest context, prezentarea în cuprinsul referatului a unor afirmații ale inculpatului, care cuprind elemente esențiale pentru soluționarea propunerii de arestare, este impusă de dispozițiile legale menționate”, se arată într-un comunicat al DNA, transmis sâmbătă.
Realizatorul TV Rareș Bogdan a declarat, vineri, că îl va da în judecată pe procurorul care instrumentează dosarul în care este implicat Marian Vanghelie pentru că a menționat numele său în referatul DNA, prezentat în fața ÎCCJ.
„Asistăm la un nou abuz, abuzul înfiorător al procurorilor. N-ar fi primul. Abuz al procurorului de caz în cazul Vanghelie, care încearcă să creeze o presiune suplimentară pe Înalta Curte prin introducerea numelui meu și al președintelui României în această ecuație. N-am nicio legătură cu această ecuație, președintele României nu are nici atât vreo legătură. (…) Nu știu ce zicea Vanghelie sau nu zicea Vanghelie, nu e treaba mea. Dar să mă introduci pe mine într-o ecuație ca asta spunând, făcând speculația că eu aș fi nu știu ce și dând înregistrarea în referatul prin care Marian Vanghelie este dus pentru judecată (…) mi se pare un abuz înfiorător. (…) Îl voi da în judecată pe procurorul de caz și cer acum (…) să fiu chemat la DNA să îl văd față în față pe acest individ. Eu vreau să stau față în față cu individul care m-a băgat în acest caz”, a spus Rareș Bogdan, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Pe de altă parte, realizatorul TV a precizat că nu îl cunoaște „atât de bine” pe Klaus Iohannis și că nu se ocupă de construirea de majorități parlamentare.
Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost interceptat, potrivit referatului DNA, în timp ce îi spunea unei persoane apropiate că poate interveni la Klaus Iohannis, prin intermediul realizatorului TV Rareș Bogdan, pentru a-l ajuta cu dosarul penal, susținând că președintele are nevoie de el să facă majoritatea în Senat.
„(…) inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a înțeles, în încercarea sa de a o determina pe o persoană să dea declarații favorabile acestuia, să o convingă pe aceasta de faptul că are capacitatea ca, prin intermediul jurnalistului Rareș Bogdan, să exercite presiuni asupra președintelui țării, presiuni care, în aprecierea inculpatului, ar avea aptitudinea de a influența cercetările în prezenta cauză”, se arată în referat.