Patronul firmei Atlassib, Ion Carabulea, a fost condamnat ieri, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), la 18 luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, într-un dosar al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu. Imediat după anunțul sentinței, Carabulea a demisionat de la conducerea băncii Carpatica. Ilie Carabulea a fost trimis în judecată pentru că i-a dat lui Florin Apostu 4.000 de lei, contravaloarea unei revizii auto, pentru a-l ajuta în alte probleme pe care le avea în justiție. În plus, între 2006 și 2010, Apostu s-a folosit de două mașini achiziționate în baza unui contract de leasing financiar între două firme ale lui Carabulea. ”Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu și SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele inculpatului Carabulea Ilie”, a arătat procurorii. Potrivit acestora, Apostu ar fi trebuit să intervină pe lângă fosta lui colegă de la Sibiu, actualul procuror general al României, Laura Codruța Kovesi, pentru a-l ajuta cu un recurs. În afară de condamnarea lui Carabulea, ÎCCJ a mai decis ieri și majorarea pedepsei pentru Florin Apostu, dată de Curtea de Apel Constanța, de la trei la cinci ani de închisoare. De aseemenea, au mai fost condamnați la pedepse cu executare Tiberiu Narcis Popescu (fost ofițer SRI), care a primit doi ani și șase luni de închisoare, Sebastian Dumitru Cîrstea și Mihaela Izabela Cîrstea, câte un an și două luni de închisoare. Un alt inculpat, Nicolae Boța, a fost achitat de magistrații instanței supreme, acestuia fiindu-i aplicată o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia este definitivă.
Procurorul Apostu, falsuri pe bandă rulantă
Materialele strânse de anchetatori demonstrează că între Carabulea și Apostu exista o legptură foarte strânsă. În afară de utilizarea celor două autoturisme, Apostu a dat soluții în numeroase dosare în care erau implicate firmele lui Carabulea. Doar în 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în lucru 196 de dosare penale referitoare la firmele magnatului. În aceste dosare, Apostu a dat soluții și a verificat soluțiile date de procurorii subordonați. „Apostu Florin, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluții de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceștia să aibă cunoștință despre aceste aspecte. În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitație semnăturile unor procurori, iar în alte cazuri a aplicat semnatura sa în locul lor. În plus, Apostu Florin a respins și plângerile formulate de parți împotriva soluțiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare", arată anchetatorii DNA. Lista infracțiunilor de care a fost acuzat fostul procuror Apostu este năucitoare: șapte infracțiuni de luare de mită, două de trafic de influență, o infracțiune de fals în înscrisuri oficiale și o infractiune de uz de fals în legatura directă cu infracțiunile de corupție, reținere sau distrugere de înscrisuri, două favorizări ale infractorului, patru infracțiuni de fals în declarații, 56 infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale și 56 infracțiuni de uz de fals.
Soții Cîrstea au fost condamnați în acest dosar după ce, la instrucțiunile lui Apostu, au depus la un dosar penal pentru conducere sub influenț alcoolului declarații false.
Bogdan Cristescu