TVA si cota unica nu se vor modifica anul viitor, dar vor creste impozitele secundare, cum ar fi cele pe proprietate, si vor fi eliminate totodata facilitatile de care beneficiaza in acest moment microintreprinderile. Acestea din urma vor plati un impozit de 16%, ceea ce va afecta, potrivit autoritatilor, firmele mici, care functioneaza legal. Acestea sunt cateva dintre modificarile ce vor fi aduse Codului fiscal si urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007.
Introducerea impozitului pe profit de 16% pentru microintreprinderi nu va atrage mai multi bani la buget si va afecta in mod negativ firmele mici cu activitati economice legale, a declarat, ieri, presedintele Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Eugen Chirovici (foto). Potrivit acestuia, facilitatea constand in impozitarea cu 3% a cifrei de afaceri a microintreprinderilor este vitala pentru firmele romanesti. -Introducerea impozitului pe profitul microintreprinderilor nu va reduce evaziunea fiscala, ci va transforma micii intreprinzatori in someri-, a mai spus Chirovici.
Taxa de 1% din valoarea locuintei
O alta modificare ce urmeaza sa fie adusa Codului fiscal vizeaza impozitarea proprietatilor. Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a recunoscut ieri ca se asteapta sa apara multe critici referitoare la aceste taxe. -Nivelul taxarii in Romania nu este deloc impovarator. Din aceste taxe, statul castiga mai putin de 1% din PIB-, a aratat ieri Vladescu, dand totodata si exemplul unui proprietar a carui locuinta valoreaza 100.000 de euro. Potrivit demnitarului, nu ar fi exagerat ca acesta sa plateasca o taxa de 1.000 de euro, adica 1% din valoarea locuintei.
TVA si cota unica raman pe loc
Nivelul TVA si cel al cotei unice nu se vor modifica insa pana in 2008, ne asigura Vladescu, acestea ramanand la 19%, respectiv 16%. Totodata, anul viitor si in 2008 va continua politica de reducere a contributiilor la asigurarile sociale. Proiectul de modificare a Codului fiscal a fost discutat recent de oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP) cu firmele de consultanta financiara si de audit, cu patronatele si cu reprezentantii mediului de afaceri. Dupa ce va fi discutat in guvern, actul normativ va fi supus aprobarii parlamentului. Pentru a putea intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007, actul normativ trebuie sa fie publicat pana cel tarziu la 1 iulie a.c.