Home Politic Băsescu l-a desemnat pe Ponta să facă noul guvern

Băsescu l-a desemnat pe Ponta să facă noul guvern

DISTRIBUIŢI

Președintele Băsescu l-a desemnat ieri, pe liderul PSD Victor Ponta, să formeze noul guvern, după consultările cu partidele parlamenare de la Palatul Cotroceni, care au urmat adoptării moțiunii de cenzură din Parlament. Băsescu a ținut să atragă atenția că nu este nicio tragedie pentru România că a picat Guvernul și că întreaga procedură este constituțională.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, la Palatul Cotroceni, că se va prezenta în cel mai scurt timp cu lista miniștrilor și că misiunea lui este să asigure guvernarea până la alegerile parlamentare din toamnă. Consultările de la Cotroceni au survenit după ce moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție și intitulată "Opriți Guvernul șantajabil. Așa nu, niciodată!" a fost adoptată de Parlament. Potrivit secretarului Camerei Deputaților, Georgian Pop, în favoarea moțiunii au fost exprimate 235 voturi, iar 9 parlamentari au votat împotrivă.
 

Un guvern de 78 de zile
 

Pentru a fi fost adoptată, moțiunea de cenzură avea nevoie de 231 de voturi, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor (460). „Având în vedere rezultatul voturilor exprimate de deputați și senatori, constatat de Birourile Permanente și consemnat în procesul verbal prezentat, în temeiul prevederilor constituționale și ale celor regulamentare, Parlamentul României adoptă moțiunea de cenzură și retrage încrederea acordată Guvernului prin hotărârea Parlamentului nr. 1 din 2012 publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 107 din 2012. Potrivit articolului 110 alineatul 4 din Constituție, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”, a afirmat președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, care a prezidat ședința Legislativului. Guvernul Ungureanu a fost învestit de Parlament acum 78 de zile, pe 9 februarie, cu 237 de voturi pentru și două împotrivă.

Ungureanu: Aceasta este democrația. Nu mi-am spus ultimul cuvânt!

După aflarea rezultatului votului din Parlament,  Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este onorat că a avut posibilitatea să conducă Guvernul și că rezultatul votului la moțiune este un efect al democrației, încheindu-și declarația anunțând: "Nu mi-am spus ultimul cuvânt !".
"Aceasta este democrația și trebuie să o înțelegem în toate formele ei. Am fost onorat să conduc un asemenea Guvern și sunt mândru de miniștrii care au fost alături de mine în Cabinet, mă bucur că împreună cu ei am reușit, chiar și în scurtul răstimp, în 78 de zile, să facem ceea ce trebuie pentru țară, iar acest lucru se va vedea. Iar eu, personal, nu mi-am spus ultimul cuvânt", a declarat Ungureanu.

Emil Boc: Grupul minoritatilor ne-a înfipt un cutit in spate

Presedintele PDL, Emil Boc, a acuzat ieri ca o parte din membrii grupului minoritatilor nationale a "infipt un cutit in spatele" guvernului, desi au sustinut pana in ultima clipa ca nu vor vota pentru demiterea cabinetului condus de Mihai Razvan Ungureanu. "Daca grupul minoritatilor nu ar fi votat motiunea de cenzura guvernul ar fi ramas in exercitiu. Mi se pare absolut incorect pentru un partener de guvernare sa nu fie fair play (…) Verbal au declarat ca sustin guvernul iar in practica i-au infipt un cutit in spate", a afirmat liderul PDL.

Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a declarat, după adoptarea moțiunii de cenzură, că PDL merge în opoziție și că deputații minorităților sunt cei care nu au respectat decizia luată în coaliție și au mers la vot.
"Mergem în opoziție. Președintele Emil Boc este supărat, minoritățile nu au respectat decizia luată în coaliție și au mers la vot", a spus Toader.

Kelemen Hunor: UDMR vrea anticipate

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, ieri, dupa caderea Guvernului, ca parlamentarii Uniunii sunt de acord cu alegerile anticipate. "Da, suntem de acord cu alegeri anticipate. Am sustinut inca de anul trecut necesitatea anticipatelor. Parlamentarii nostri vor sustine anticipatele. Ne-am facut datoria. Am facut ce trebuia sa facem pentru Romania. Nu am personal nicio dezamagire. Eu mi-am facut treaba. Noi ne-am facut treaba, asta este votul Parlamentului si respectam decizia. Viata merge mai departe", a explicat Kelemen Hunor, dupa adoptarea motiunii de cenzura depusa de Opozitie. Întrebat daca UDMR va trece in Opozitie, Hunor a raspuns ca nu poate trece in alta tabara decat in cea a Opozitiei: "Pai unde poti sa treci? Doar in Opozitie poti sa treci. Prin aceste declaratii, Kelemen Hunor i-a raspuns si presedintelui PNL Crin Antonescu, care a facut un apel catre UDMR sa voteze motiunea, pro sau contra, pentru ca "azi (vineri – n. red.) Romania are nevoie de UDMR".

Potrivit articolului 110 din Constituție, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. În acest caz, se arată în Constituție, se aplică prevederile articolului 103, potrivit cărora președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

În continuare, potrivit articolului 103, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.