Nu mulți știu, dar și LOTERIA ROMÂNĂ a avut proiectul ei de licențe fără niciun fel de rezultat.
Firma INTRAROM a implementat SISTEMUL INFORMATIC INTEGRAT pentru LOTERIA ROMANA, implementând produsul SAP.
Evident, de la început, ca în scenariul tuturor celorlalte proiecte, au fost vândute licențele SAP de câteva milioane de euro. Contractul a fost de 6 milioane de euro.
Produsul SAP nu a funcționat niciodată la LOTERIE. Licențele au rămas niște hârtii fără niciun fel de valoare.
Pe site-ul INTRAROM, apare și astăzi comunicat detaliat în limba engleză ce ne povestește despre implementarea SAP la LOTERIE:
“Intrarom a furnizat mai mult de 2000 terminale lotto pentru “Compania națională Loteria Română” ( CNLR ). Intrarom furnizează servicii, hardware și actualizari de software și asistență tehnică necesară operării Sistemului Central.
În anul 2001 sistemul loteriei a devenit funcțional, specialiștii INTRAROM fiind responsabili cu implementarea suportului necesar pentru transmisia de date utilizând o rețea VSAT cu aproximativ 400 de terminale. INTRAROM a asigurat servicii la nivel național și asistență tehnică pentru Sistemul Informatic Integrat al Loteriei cu :
88 de ingineri și subingineri pentru asigurarea suportului în fiecare județ;
Laborator mobil și echipament de service în fiecare județ;
Help-Desk.
Chiar și astăzi, pe site-ul Intraromului apare în clar faptul ca sistemul SAP este sub implementare (de 10 ani?, un record în implementări fără de sfărșit):
“ Sistemul Informatic Integrat al Loteriei este în implementare și include următoarele sub-sisteme:
Sistem de management financiar, material și de resurse umane bazat pe Soluția SAP integrată cu produsul CHARISMA de la Totalsoft pentru managementul resurselor umane;
Management de documente și de sistem workflow bazat pe Soluția DOXIS de la SER Solutions Company;
Mesagerie electronica și sistem de Videoconferințe bazat pe Soluția Microsoft;
Sistem de comunicație și Securitate bazat pe platform CISCO ( 45 de routere, 45 de switchuri, 1 firewall) și virus BitDefender,
Infrastructura sistemului informatic integrat alcătuită din 12 servere, 400 de stații de lucru, 110 imprimante, 1000 de mașini cash, 2 scannere de înaltă capacitate.”
Și iată: un întreg sistem informatic integrat complet nefuncțional, cu milioane de euro plătite pentru licențe SAP, Charisma, BitDefender, cu servere, stații de lucru complet inutile.
Deoarece nimic nu funcționează.
Dar ceea ce este și mai surprinzător este că tot LOTERIA a plătit.
Ceea ce aflăm astăzi, este, că în acești ani, Loteria a dat în judecată firma INTRAROM, integratorul proiectului. Nu a mai putut achiziționa alte sisteme informatice, a trebuit să lucreze pe hârtie, și în toți acești ultimi ani s-a judecat cu cei ce i-au pricinuit toată această pagubă.
Care este situația astăzi? Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au casat recent decizia judecătorilor Curții de Apel București care obliga firma INTRAROM la penalități de întârziere de 0,4 la sută pe zi în valoare de 1,1, milioane de euro pentru neexecutarea contractului de informatizare a Loteriei Române și au trimis dosarul la rejudecare.
Intrarom a transmis în 2006 cerința de prelungire a implementării. Această cerință a fost respinsă de către reprezentanții Loteriei. În octombrie 2006 se apelează la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, care a găsit în culpă firma INTRAROM și a dispus achitarea unor penalități de 1,1, milioane de euro către Loteria Română.
Până la această dată Loteria achitase deja pentru hârtii de licențe 3 milioane de euro. Prin sentința arbitrală nr. 176/14.07.2011 în dosarul 349/2009 se respinge ca nefondată excepția prescripției dreptului material la acțiune și astfel INTRAROM este obligată să plătească Loteriei suma de 1.131.008 euro în echivalentul lei la cursul BNR din ziua plății, cu titlul de penalități de întârziere. Aceeași decizie o mențin și magistrații Curții de Apel București.
TIP SOLUȚIE :
Respinge ca neîntemeiată excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de petenta – pârâta sc INTRAROM SA. Admite în parte cererea formulată de intimată – reclamanta COMPANIA NAȚIONALĂ LOTERIA ROMÂNĂ SA în contradictoriu cu petenta –pârâta INTRAROM SA.
Obligă petenta pârâta SC INTRAROM SA să plătească intimatei – reclamante COMPANIA NAȚIONALĂ LOTERIA ROMÂNĂ suma de 1.131.008 euro în echivalentul lei la cursul BNR din ziua plății, reprezentând penalități de întârziere.
Magistrații ICCJ au casat soluția primei instanțe de judecată și au trimis dosarul spre rejudecare Curții de Apel București.
Povestea continuă. Între timp, SAP-ul stă liniștit. Licențele sale au fost vândute și achitate. Exact ca și Microsoft: nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane