Home Politic Vot uninominal, transparenta si bani pentru garantia candidaturii

Vot uninominal, transparenta si bani pentru garantia candidaturii

DISTRIBUIŢI

Asociatia Pro Democratia le-a trimis liderilor tuturor partidelor din coalitie propunerea organizatiei privind adoptarea unui nou Cod electoral. Acesta cuprinde o serie de solutii privind reformarea legilor din domeniul electoral, printre care si introducerea votului uninominal. Intr-un singur document sunt prevazute schimbari privind desfasurarea alegerilor de orice fel – locale, parlamentare, prezidentiale si pentru Parlamentul European -, precum si organizarea referendumului. Cristian Parvulescu, presedintele APD, spera ca parlamentarii din nou-infiintata Comisie pentru elaborarea unei noi legislatii privind alegerile electorale sa ia in seama varianta propusa de expertii ONG-ului.


Principalele modificari propuse de Codul electoral al APD tin de organizarea si desfasurarea alegerilor, ca solutie la -lipsa de coerenta si uniformitate in aceasta zona a legislatiei-, se arata in prezentarea variantei Pro Democratia. Schimbarile propuse de organizatie urmaresc sa evite complicatiile din preajma momentelor electorale, cauzate acum de ordonantele de urgenta folosite tot mai des.

Reorganizarea Autoritatii Electorale (acum Autoritatea Electorala Permanenta) ca institutie apolitica, cu buget de la parlament, ar putea aduce un plus de incredere din partea cetatenilor in privinta corectitudinii alegerilor, considera APD. Organizatia propune ca institutia sa fie condusa din cinci membri – doi senatori, doi deputati si un reprezentant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – alesi atat din partea puterii, cat si din partea opozitiei. Autoritatea Electorala ar inlocui astfel Biroul Electoral Central care functiona pana acum, reinfiintandu-se la inceputul fiecarei perioade electorale.

Candidatii cu mai putin de 2% scot bani din buzunar

Codul electoral al Pro Democratia mai propune ca fiecare candidat sa depuna si un depozit bancar intr-un cont al Autoritatii Electorale prin care sa garanteze ca isi poate sustine, din punct de vedere financiar, cheltuielile din campania electorala. Suma ar urma sa fie inapoiata numai partidelor care trec de un prag electoral de 2%, celelalte urmand sa isi acopere participarea la alegeri din fonduri proprii. APD urmareste sa descurajeze candidatii cu sustinere slaba, pentru a reduce atat cheltuielile din bugetul de stat, cat si pentru a castiga din timpul rezervat dezbaterilor.

-Votul prin corespondenta- este solutia propusa de Pro Democratia pentru a asigura corectitudinea votarii in cazul celor care nu se pot deplasa la urne, fie ca este vorba de alegeri parlamentare, prezidentiale sau pentru Parlamentul European. Cat despre finantarea partidelor, Ministerul Justitiei a adoptat deja un proiect elaborat ca urmare a consultarilor cu APD, care vizeaza finantarea partidelor politice in timpul campaniilor electorale.

Vot uninominal

Alegerile ar urma sa se realizeze pe baza unui sistem de vot proportional prin compensare, avand la baza scrutinul intr-un singur tur in circumscriptii uninominale. Astfel, jumatate din mandate ar fi castigate in mod direct in fiecare circumscriptie uninominala de cei care obtin cel mai mare numar de voturi. Cealalta jumatate ar urma sa fie repartizata la nivelul fiecarei circumscriptii electorale, in favoarea unor candidati dintre cei ramasi in urma votului uninominal. In acest fel, fiecare partid politic va fi sigur ca exista relatie corecta de proportionalitate intre suportul electoral pe care il are si numarul de mandate care ii revin.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.