Home Actualitate Ad Astra protestează împotriva tăierilor bugetelor de cercetare

Ad Astra protestează împotriva tăierilor bugetelor de cercetare

DISTRIBUIŢI

Asociația Ad Astra, cea mai importantă asociaţie a cercetătorilor români din ţară şi diaspora protestează împotriva tăierilor bugetelor de cercetare printr-un comunicat remis presei astăzi, 18 martie 2015.
„Cu o întârziere de aproape două luni și jumătate, guvernul, prin agenția sa specializată U.E.F.I.S.C.D.I., a anunțat deschiderea finanțării pentru proiectele de cercetare în curs (Parteneriate, Idei, Tinere echipe etc.). Ca și anul trecut, finanțarea este mult sub cea contractată inițial și modificată deja prin mai multe acte adiționale. Dinamica diminuărilor anuale este grăitoare: în 2013, bugetele au fost mai mici cu 40 până la 55% față de bugetul anunțat; în 2014, cu 30 până la 50%; în 2015, cu 50% până la 70%. Rezultatul e că un proiect contractat inițial pentru perioada 2011-2014 este prelungit până în 2016, în fiecare an cercetătorii primind tot mai puțini bani.

Menționăm că, inițial, contractele au fost făcute pe 3 ani, obiectivele și bugetul fiind dimensionate corespunzător; în fiecare an însă, bugetul se diminuează, dar cercetătorilor li se impune să păstreze aceleași obiective din actul adițional anterior. Multe proiecte se văd astfel compromise: ce se poate face cu o anumită sumă  într-un an (un experiment complex, de exemplu) nu se mai poate face cu aceeași sumă împărțită în 2 sau 3 ani. Mai mult, cercetarea europeana si internațională sunt foarte dinamice iar ceea ce ar fi fost de actualitate în 2013 și 2014 nu mai prezintă un grad la fel de mare în 2015 sau 2016.

 Aceste tăieri ale bugetelor contractate s-au făcut arbitrar și uniform, fără să țină seamă de evaluările intermediare (cea făcută în 2014 nu a avut nici o urmare).

 Cât privește competițiile noi, aici sunt din start prevăzute întârzieri: la Tinere echipe, U.E.F.I.S.C.D.I. anunță (prin ultimul act adițional încheiat cu A.N.C.S.I.) deschiderea finanțării în luna iulie, nu pe 4 mai cum stă scris în pachetul de informații.

 Conform contractului inițial, ajustările sunt permise în „cazuri de forță majoră”. La sfîrșitul lui 2014, guvernul anunța creștere economică. Să fie creșterea economică printre elementele care definesc forța majoră?

 Semnalăm și că guvernul nu-și respectă propriile contracte și nici propriile decizii. Astfel, actele adiționale care angajează bugetul unui grant pe un anumit an trebuie semnate în maximum 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat pe anul respectiv. În 2013 și 2014 acest termen a fost depășit.Strategia Națională a Cercetării 2014-2020, adoptată prin HG 929 din 21.10.2014, prevede pentru bugetul cercetării pe 2015 suma de 3,87 mld lei, iar suma efectiv alocată prin bugetul propus de guvern și aprobat de parlament este de 2,17 ori mai mică.

 Asociația Ad Astra consideră că, prin politica dezastruoasă privind cercetarea, guvernul și-a probat incompetența  în acest domeniu. Continuarea acestei politici periclitează nu doar munca cercetătorilor români, ci viitorul întregii țări.

 Asociația Ad Astra”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.