Mii de pensionari din toata tara apeleaza, in disperare de cauza, la imprumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a-si putea cumpara alimente de Sarbatori. Motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie sunt cat se poate se -simple-: pensiile abia le ajung pentru a-si achita datoriile catre furnizorii de caldura, apa si energie electrica. Creditele solicitate nu depasesc insa trei milioane de lei, bani pe care, in general, vor trebui sa-i restituie in 10, cel mult 12 luni. Aceasta suma nu le va ajunge sa-si cumpere brad sau citrice, ci doar cateva kilograme de carne si alte alimente specifice mesei de Craciun. Pentru ei insa este un lux, in conditiile in care banii abia le ajung sa supravietuiasca de la o luna la alta.
-In aceasta perioada, numarul solicitarilor primite este mai mare si e normal, pentru ca oamenii, din putinul pe care-l au, incearca sa-si faca Sarbatorile cat mai placute. Sumele pe care le acordam noi sunt mici, cel mai mare credit nedepasind 10-15 milioane de lei, iar media este de 1-3 milioane. Nici nu se poate altfel, pentru ca pensiile oamenilor sunt mici si nu pot sa returneze mai mult. In plus, batranii sunt oameni chibzuiti, care au simtul datoriei si nu pot concepe sa nu dea banii inapoi-, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Ion Tatu Sora.
Ultima dorinta…
-Nu stiu cat mai am de trait, de aceea vreau sa petrec acest Craciun ca si cum ar fi ultimul din viata mea. Pensia am impartit-o pe la asociatie, apa si Electrica. Singura posibilitate de a avea cate ceva pe masa de Sarbatori a fost imprumutul de la CARP-, sustine unul dintre pensionarii care isi astepta randul pentru a se imprumuta. Cererile pentru acordarea imprumuturilor pentru Sarbatori au fost depuse in urma cu o luna sau chiar doua, si asta pentru a fi siguri ca pana de Craciun vor primi banii. Cativa si-au luat banii in octombrie sau noiembrie si au cumparat alimente inainte ca acestea sa se scumpeasca. La aceasta metoda pot apela doar pensionarii care contribuie lunar la Casa de Ajutor Reciproc. -Pentru a te inscrie intr-o Casa de Ajutor Reciproc trebuie sa platesti o cotizatie si o contributie. Banii din cotizatii sunt folositi pentru acordarea de ajutoare nerambursabile in bani si alimente sau a ajutoarelor de inmormantare. Din contributii se acorda imprumuturi cu dobanda minima-, explica Ion Tatu Sora. Saracia lucie ii determina, pe unii dintre ei, in fiecare luna, sa se imprumute pentru a achita facturile. -Pe luna, aproape 300 de pensionari membri ai Casei de Ajutor Reciproc Botosani depun cereri pentru a beneficia de imprumut. Cei mai multi cer cate trei milioane de lei. In general, acestia au pensii mai mici de doua milioane -, sustine Costica Ionescu, presedintele CARP Botosani.
800.000 de membri
In toata tara functioneaza 122 de Case de Ajutor Reciproc pentru pensionari, cu un total de peste 800.000 de membri cotizanti. Dobanda medie perceputa pentru fiecare imprumut este de 12,3% pe an, cu mult mai mica decat cea a bancilor comerciale. -Structura noastra este total independenta de stat. Functionam ca un ONG, fiind asociatii nonprofit. Volumul total al creditelor acordate este de zeci de miliarde de lei, dar suma nu este decat o evaluare superficiala. Fiecare casa are autonomie si isi stabileste baremurile de imprumut, dobanzile si valoarea cotizatiei. Pana in 1989, Casele functionau in subordinea Ministerului Muncii, dar dupa aceea am capatat independenta. Acum se aud niste zvonuri ca s-ar intentiona sa fie din nou trecute la minister, pentru ca noi avem fonduri care ar putea sa fie folosite de guvern conform intereselor politice. Nu vreau sa spun mai multe, dar sper sa ne lase in pace, pentru ca noi nu facem nici politica si nici afaceri. Suntem aici pentru a ne ajuta intre noi si atat-, a adaugat presedintele Federatiei Nationale a Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.