Cea mai bună strategie pentru ridicarea MCV este îndeplinirea obiectivelor cuprinse în acesta, a spus ieri ambasadorul german Andreas von Mettenheim, în cadrul unei conferințe pe tema transparenței în afaceri.
„În ultima vreme, se solicită din ce în ce mai puternic ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Chiar dacă simpatizezi cu argumentul României, pentru ca această țară nu-și dorește să fie singura verificată de un astfel de mecanism, în condițiile în care există state în care acest mecanism ar fi un instrument și mai propice. Cu toate acestea, consider că se impune ca acest mecanism să rămână în vigoare, pentru că el are mai degrabă avantaje decât neajunsuri“, a spus Mettenheim.
Potrivit lui Andreas von Mettenheim, cea mai bună strategie de ieșire din MCV este îndeplinirea tuturor celor 4 obiective cuprinse în el. „Trei dintre ele se refera la lupta împotriva corupției pe toate palierele vieții sociale și politice. ?ê?£i firește, și aspectele economice“, a spus el. De altfel, potrivit ambasadorului, investitorii străini se plâng de lipsa de transparență în privința licitațiilor din România.
Tocmai de aceea, „este o consecință logică faptul că atenția MCV se îndreaptă și spre problematica licitațiilor publice“, a spus Andres von Mettenheim.
„Pentru a sprijini în mod concret eforturile României în aceasta direcție, Comisia a recomandat în rapoartele sale mai multă transparență la licitațiile publice. O dovadă a faptului că în cazul lor, dar și al prevenirii conflictelor de interese, mai există încă deficiențe este și poziția Comisiei care amenință cu suspendarea a cinci dintre cele mai importante programe privind fondurile structurale ale UE pentru România, exact din aceste motive. Aceasta este o situație fatală“, crede ambasadorul.
De altfel, ideea menținerii MCV a fost enunțată ieri și de fostul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, care a avansat și ideea extinderii unui mecanism similar la toate statele UE, multe dintre ele confruntându-se cu aceleași probleme ca și România, fără a fi însă monitorizate de Bruxelles.
B.C.