Home Economic-Financiar ARO, vanduta de stat pe nimic si devalizata de Cross Lander

ARO, vanduta de stat pe nimic si devalizata de Cross Lander

DISTRIBUIŢI

Fabrica ARO de la Campulung a fost vanduta in 2003 aproape gratis firmei americane Cross Lander. Fata de 50 milioane de dolari, atat cat valora patrimoniul societatii, statul a luat pe ea doar 150.000 de dolari. Americanii au vandut ilegal active importante ale societatii pe sume de milioane de dolari si au adus societatii pierderi de peste 100 miliarde de lei vechi. In urma ilegalitatilor comise in lant, nu doar statul a pierdut, ci si angajatii ARO care, de o lunga perioada de timp, nu-si mai iau salariile.


Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii societatii ARO SA Campulung a prezentat, ieri, in plenul Senatului, raportul de activitate. In acesta se arata ca firma Cross Lander a primit aproape gratis firma din Campulung, cumparand-o cu 150.000 de dolari, desi patrimoniul era de peste 50 de milioane.

Cross Lander, favorizat de statul roman!

-Contractul de privatizare, asumat de APAPS (n.r. – Autoritatea de Privatizare) in intregime, a favorizat excesiv cumparatorul, in detrimentul statului roman-, sustine raportul amintit, semnat de senatorii Carol Dina, Mihai Lupoi si Ovidiu Radoi. Documentul arata ca -patrimoniul ARO, de peste 50 de milioane de dolari, s-a vandut cu un pret total de doar 150.230 de dolari- si ca firma Cross Lander, -abuzand si de ambiguitatea contractului-, a vandut, ulterior, la randul sau, fabrica de scule si matrite a ARO pentru suma de 2,7 milioane de dolari. Totodata, ARO a acumulat dupa privatizare datorii de 150 miliarde de lei vechi. In raport se mentioneaza ca, la data privatizarii, ARO avea pierderi de 290 miliarde de lei si datorii comerciale de 320 miliarde de lei, iar dupa ce s-a perfectat vanzarea, pierderile au fost de 400 de miliarde si datoriile comerciale au atins 380 de miliarde.

Senatorii cer guvernului ca angajatii sa fie ajutati

In aceste conditii, senatorii au solicitat, ieri, parlamentului si guvernului sa emita acte normative pentru acordarea unor ajutoare financiare angajatilor ARO, considerati a fi -victime inocente ale unei privatizari frauduloase-. Documentul cere astfel guvernului sa analizeze contractul colectiv de munca de la SC ARO, pentru solutionarea problemelor salariale ale angajatilor si pentru relansarea acestei societati. De asemenea, raportul comisiei solicita -organelor abilitate ale statului- sa stabileasca -masurile legale care se impun-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.