Anul 2001 pare sa fi fost un an destul de bun pentru Politia Capitalei. Datele oficiale indica o crestere a eficientei actiunilor intreprinse si, in consecinta, o scadere a numarului infractiunilor inregistrate pe teritoriul Capitalei. Cu toate acestea, 2001 a insemnat si anul in care s-au inregistrat, in Bucuresti, mai multe jafuri si talharii in care infractorii au folosit arme de foc, nelipsind mult ca strazile sa devina scena unor adevarate confruntari armate. Mai mult, hotii au capatat mai mult curaj, ajungandu-se ca anumite case de schimb din centrul Capitalei sa fie jefuite in plina zi, fara ca Politia sa intervina.
Conducerea DGPMB se poate lauda ca, in anul 2001, s-a reusit o scadere cu 13,5% a numarului infractiunilor savarsite de autori necunoscuti, in conditiile in care anul 2000 a fost anul in care s-au inregistrat cele mai multe fapte penale cu autori necunoscuti. Pe ansamblu, numarul infractiunilor judiciare constatate a scazut cu 8%, in timp ce numarul infractiunilor economice descoperite a fost mai mare cu 40% fata de anul precedent.
Lipsa fondurilor cu care se confrunta de ani buni Ministerul de Interne a facut ca dotarea sa fie la fel de proasta ca si in anii precedenti. Neavand alte solutii, conducrea Politiei Capitalei a recurs la cea mai simpla solutie: scoaterea in strada a tuturor cadrelor disponibile. Prin cresterea numarului politistilor mobilizati in teren, s-a reusit acoperirea zonelor cunoscute ca avand un potential infractional ridicat. Totodata a scazut timpul de deplasare la evenimente, statisticile Politiei aratand ca, in momentul de fata, echipajele pot ajunge la locul solicitarii in maximum 10 minute.
Mobilizarea efectivelor s-a realizat si prin reorganizarea anumitor structuri aflate in subordinea Politiei Capitalei. Astfel, au fost infiintate doua noi sectii de Politie, Sectia 26, pentru Zone, Sedii, Institutii si Resedinte Demnitari, si Sectia 27 Politie, pentru Centrul Universitar Bucuresti. De asemenea, a fost reorganizat Serviciul Furturi Autovehicule si s-a reinfiintat Serviciul Arme, Explozivi, Substante Toxice.
Statistic, activitatea DGPMB, in anul 2001, s-a concretizat in constatarea a 57.462 de infractiuni, cu peste 4.000 mai multe ca in anul 2000, dintre acestea 23.193 de infractiuni fiind de natura economico-financiara, doar in acest domeniu fiind cercetate 10.378 de persoane. Asa cum era si normal, actele de coruptie au fost pe primul plan, fiind constatate 3.158 de fapte si fiind descoperite 338 de persoane cu functii de conducere, din care 20 de functionari publici si 128 administratori de societati comerciale si regii autonome.
In incercarea de a reduce cat mai mult posibil traficul si consumul de droguri, politistii bucuresteni si-au intensificat actiunile, reusind sa indentifice 401 persoane in sarcina carora s-au retinut 272 de infractiuni, fiind confiscate 1,238 kilograme de droguri. Pe linia combaterii prostitutiei si proxenetismului, Politia Capitalei a reusit sa anihileze 56 de grupuri din care faceau parte 188 de persoane ce activau in acest domeniu.
Chiar si in conditiile in care Politia a inregistrat aceste succese, rata criminalitatii s-a mentinut la cote deosebit de inalte, de 1.925 la 100.000 de locuitori. Prejudiciul cauzat prin infractiunile solutionate s-a ridicat la 716,2 miliarde de lei, atingand un nivel aproape dublu in comparatie cu anul 2000.