Opt parlamentari din 16, cati sunt in total in judetul Iasi, plus inca alti sase universitari ieseni implicati in politica demonstreaza ca invatamantul si politica pot merge alaturi fara a se calca prea mult pe picioare. Aceasta, cel putin, daca judecam dupa orarele facultatilor la care au cursuri politicienii, facultati ce nu au fost zgarcite deloc cu cei care se scalda deopotriva in apele Parlamentului sau administratiei locale si in cele ale institutiilor de invatamant superior. Desi legea le permite sa-si rezerve postul pe perioada mandatului pentru care au fost alesi, fara a preda, nici un politician nu s-a indurat sa renunte total la cursuri. Onorarea obligatiilor didactice nu este insa litera de lege pentru toti.
Profesorul Simirad n-a fost vazut niciodata prin facultat
Membru al Catedrei de Matematica din cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Tehnice -Gheorghe Asachi-, conf. dr. Constantin Simirad figureaza in acest semestru cu doua ore de curs de Matematici Speciale la anul II Constructii, in cel de-al doilea semestru avand in plus doua ore de curs si sase de seminar de Analiza Numerica la acelasi an, toate la plata cu ora. Numai ca, in cazul Simirad, intre orar si sala de curs nu exista nici o legatura. Studentii de la Constructii au auzit de Simirad-profesorul la UTI, numai ca nu l-au vazut niciodata prin facultate.
Prof. dr. Adrian Corduneanu, seful Catedrei de Matematica, spune ca, de cativa ani de zile, cursurile conf. dr. Constantin Simirad sunt tinute de lector Amelia Nistor, pensionara. -A fost o intelegere intre cei doi, conducerea Universitatii fiind informata de acest lucru-, explica profesorul Corduneanu de ce figureaza pe statele de functii Simirad, fara a preda, si de ce il inlocuieste o pensionara.
Primarul recunoaste si el ca s-a ajuns la aceasta situatie oarecum neobisnuita pentru ca, daca va dori vreodata sa predea din nou, sa se poata intoarce chiar daca nu i-a expirat mandatul de la Primarie.
Viceprimarul Munteanu, profesor la UTI si decan la privati
In comparatie cu seful sau, viceprimarul Vasile Munteanu pare un constiincios. Membru al Catedrei de Economie si Marketing, prof. dr. Vasile Munteanu s-a prezentat, cel putin in acest semestru, in fiecare saptamana la cursul de Marketing pe care il preda studentilor din anul III de la Facultatea de Textile-Pielarie, martea de la ora 15.00 la 17.00.
Daca pentru un curs nu trebuie sa rupa prea mult din timpul sau, nu se stie totusi cum reuseste viceprimarul sa-si faca bine treaba si la Palatul Roznovanu, si la Universitatea -Dimitrie Cantemir-, unde este decan al Facultatii de Administratie Publica. Mai mult, anul trecut a predat si la fantomatica Universitate -Stefan Lupascu-. In conditiile in care Vasile Munteanu refuza sa faca declaratii in acest sens, organizarea timpului sau ramane un mare mister.
Deputatul PRM Maria Apostolescu, acuzata de -lipsa crasa de bun-simt-
Spre deosebire de alti parlamentari-profesori care predau, la plata cu ora, prof. dr. Maria Apostolescu, deputat PRM, s-a dovedit a fi mai abila, avand in acest semestru un curs la cumul, la Catedra de Tehnologia Substantelor Anorganice si a Materialelor de Constructii (TSAMC), de la Facultatea de Chimie Industriala. Diferenta intre cele doua forme de remunerare este substantiala: pentru un curs la plata cu ora ar fi luat 100.000 de lei, la cumul primind salariul intreg, de sase milioane net, ca profesor.
Intrebat despre cazul colegei Maria Apostolescu, seful Catedrei de TSAMC, profesorul Ilie Siminiceanu, a calificat gestul demnitarilor de a mai lua bani si de la universitate, pe langa lefurile foarte mari din Parlament, drept -lipsa crasa de bun-simt, in conditiile in care stiu ca ceilalti colegi abia isi iau salariul-.
Cat despre prezenta deputatului PRM la cursuri, seful Catedrei de TSAMC sustine ca aceasta isi tine de obicei cursul pe care il are vinerea. -Daca nu vine, o inlocuieste fiul sau, Nicolae Apostolescu, care este asistent la catedra-, ne-a spus acesta.
Solcanu nu si-a mai revizuit cursul de cand e parlamentar
Si in randul parlamentarilor PSD sunt insa unii care nu reusesc sa ajunga totdeauna la cursuri, desi nu ar renunta nici in ruptul capului la ele. Lect. dr. Cristian Sandache spune ca, din pricina numarului mare de motiuni de cenzura si a -solemnitatilor- din aceasta sesiune, a mai lipsit de cateva ori la cursul de Istoria Statului si Dreptului Romanesc pe care il preda in acest semestru studentilor de la Facultatea de Drept a Universitatii -Kogalniceanu-.
Daca, cel putin la nivel declarativ, toti parlamentarii isi dau straduinta sa ajunga la scoala, politica le da insa bataie de cap atunci cand este vorba sa-si pregateasca cursurile. Daca s-ar intalni cu absolventii de acum 10 ani de la Facultatea de Istorie, studentii de azi ar constata, de exemplu, ca, in cursul de Istoria artei, al conf. dr. Ion Solcanu nu a survenit nici o modificare si, la fel ca atunci, perioade intregi din Istoria artei, cum ar fi cea contemporana, nu sunt abordate.
Daca senatorul Solcanu isi tine oricum orele, mai greu de inteles este cum reuseste sa fie si profesor colegul sau Razvan Theodorescu, senator de Iasi, acesta detinand portofoliul de ministru al culturii. Ca si presedintele PSD Iasi, acesta este profesor de Istoria artei la Institutul de Istoria Artei -Nicolae Grigorescu-, fiind membru corespondent al Academiei.