Actiunile presedintelui Ion Iliescu din ultima perioada reusesc sa nedumereasca pe toata lumea. Fie ca vorbeste cu nonsalanta despre nationalizari, reusind sa sperie si putinii investitori care mai sunt prin tara, fie ca vorbeste despre proprietate, pe care nu o considera chiar asa de -sfanta-, presedintele Romaniei arata, ori de cate ori are prilejul, ca nu da doi bani pe ceea ce crede restul clasei politice sau populatia.
Ultimul gest al presedintelui care se inscrie in aceasta linie este gratierea individuala a unor persoane condamnate pentru fapte de coruptie. Decretul de gratiere a fost publicat in -Monitorul Oficial- in 28 decembrie 2001, la aproximativ o saptamana dupa ce acelasi presedinte Ion Iliescu declarase la Timisoara ca eliminarea coruptiei este o -chestiune vitala-.
Prin decret se gratiaza pedeapsa aplicata unui numar de 11 condamnati, iar pentru cinci condamnati se gratiaza restul ramas neexecutat. Astfel, Ilie Silviu, Tanase George si Nicolae Musat, condamnati pentru luare de mita, au beneficiat de clementa presedintelui.
Decizia de gratiere i-a luat prin surprindere si pe reprezentantii Ministerului Justitiei, care au aflat de decizia luata de Ion Iliescu din -Monitorul Oficial-.
-Presedintele Romaniei poate acorda gratieri individuale, fara sa fie necesar avizul Ministerului Justitiei. In cazul in care se considera necesar, legea permite presedintelui sa solicite un aviz din partea ministerului, dar acesta este pur consultativ. In acest caz nu ne-a fost solicitat nici un fel de aviz, aparatul propriu al presedintiei considerand ca are toate datele necesare pentru a putea lua o decizie-, a declarat sefa Directiei Judiciare din cadrul Ministerului Justitiei, Alexandrescu Marina.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane