Manastirea Agapia este unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate monumente din Moldova, cautat de un mare numar de vizitatori dornici sa vada o straveche vatra de credinta si cultura, dar si un nepretuit tezaur de arta, unic prin capacitatea sa de a dezvalui specificul si originalitatea spiritualitatii romanesti.
Prima mentiune documentara s-a facut prin Hotarnica lui Ilies Voda din 1437, care delimiteaza mosia Manastirii Agapia de cea a Manastirii Neamt. Dupa aceasta data, numele manastirii a mai aparut in diferite documente si insemnari din 1452, 1464, 1476, 1498 etc. atestand existenta sa pe toata perioada secolului al XV-lea, cand obstea monahala a crescut mereu, bucurandu-se de un prestigiu tot mai mare si de atentia voievozilor tarii, printre care si Stefan cel Mare, care o apara si o inzestreaza.
In aceste conditii, bisericuta de lemn de la Agapia din Deal a devenit neincapatoare, punandu-se cu necesitate problema ridicarii unui nou edificiu, mai mare si mai trainic, pe masura locului pe care acest asezamant il ocupa printre celelalte manastiri ale Moldovei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane