Numarul tarilor in care romanii au sanse sa emigreze este din ce in ce mai mic. Dupa ce, ani de zile, Canada a fost considerata ca fiind una dintre tarile care primea cu bratele deschise emigrantii din Europa, iata ca si acest lucru este pe cale sa se schimbe. Astfel, autoritatile canadine au initiat un proiect de modificare a Legii imigrarii, modificare ce ii va afecta, in primul rand, pe candidatii independenti.
Noua lege a ingradirii sanselor
In mod concret, in noiembrie 2001, Parlamentul canadian a votat noua Lege a imigrarii, programata sa intre in vigoare in iunie 2002. Legea expune politica generala a statului canadian in acest domeniu, stabilind linia ce va trebui urmata de cei care doresc sa devina, in timp, cetateni canadieni. Modificarile ce vor fi operate au fost publicate in revista guvernamentala -Canada Gazette-, in 15 decembrie, si vizeaza cererile de refugiati, precum si toate tipurile de imigranti. Propunerile facute publice luna trecuta vor fi cercetate de o comisie a Casei Comunelor in luna februarie 2002, urmand ca varianta definitiva sa intre in vigoare in jurul datei de 28 iunie.
Cei mai afectati de modificarile ce vor fi operate de catre Departamentul Imigratiei sunt candidatii independenti, adica cei care incearca sa emigreze pe baza calcularii unui punctaj. La ora actuala, punctajul se calculeaza pe criterii de varsta, educatie, ocupatie, experienta in munca si cunoasterea limbii engleze sau franceze. Puncte suplimentare se mai acorda daca solicitantul are rude in Canada, punctajul minim fiind de 70 puncte din maximum 110.
Noua grila de punctaj, asa cum a fost publicata, acorda maximum 10 puncte pentru varsta, 25 pentru educatie, 20 pentru limba, 25 pentru experienta, 10 pentru adaptabilitate si 10 pentru o oferta de munca venita din partea unei companii care activeaza in Canada. Punctajul maxim pe care il poate obtine un solicitant este de 100 de puncte, din care minimum trebuie sa obtii 80 de puncte.
Candidatii vor pierde pe capete si banii, si emigrarea
La capitolul dezavantaje poate fi trecut baremul deosebit de inalt. De asemenea, modificarea legii va conduce la aparitia unei categorii speciale de persoane, cele care au dosarul depus inainte de intrarea in vigoare a legii, dar judecate dupa noul sistem, prevederile legii urmand a se aplica retroactiv. Este foarte posibil, in aceste conditii, ca o parte dintre acestia sa nu mai indeplineasca baremul, pierzind si banii, si emigrarea.
Datele de referinta sunt 17 decembrie pentru depunerea dosarului si 28 iunie pentru sustinerea interviului de emigrare. In cazul in care solicitantul a depus dosarul inainte de 17 decembrie, dar a sustinut interviul inainte de 28 iunie, dosarul va fi judecat dupa vechiul punctaj. In cazul in care dosarul a fost depus inainte de 17 decembrie si intra la interviu abia dupa 28 iunie, dosarul va fi judecat dupa noul punctaj, dar primeste un bonus de 5 puncte, candidatul trebuind sa obtina minim 75 de puncte in loc de 80. In fine, daca dosarul a fost depus dupa 17 decembrie si intri la interviu numai dupa 28 iunie, ai parte de noua grila, adica minimum 80 de puncte din 100 posibile.
La capitolul avantaje, putem nota desfiintarea listei de meserii obligatorii, ceea ce inseamna ca persoane care nu au putut emigra pana acum din cauza meseriei, de exemplu din domeniul medical, se vor putea gandi sa o faca de acum incolo, fara a mai fi dezavantajati.