Iarna a continuat si ieri sa faca ravagii in Romania. Potrivit unui bilant prezentat abia ieri de Ministerul Administratiei Publice, 15 judete, situate in principal in nordul tarii, sunt afectate de caderile masive de zapada. Trei drumuri nationale sunt inchise, iar alte 21 sunt blocate, in special in Moldova. Se circula cu dificultate pe trei drumuri nationale din judetele Botosani si Teleorman, precum si pe 37 de drumuri judetene, iar alte 160 de drumuri judetene sunt blocate. 34 de localitati au ramas fara energie electrica din cauza caderilor masive de zapada si patru aeroporturi – Iasi, Constanta, Tulcea, Craiova – au fost inchise.
In Iasi, politistii nu permit soferilor sa iasa din localitati
Toate drumurile nationale si judetene din Iasi, judetul Iasi, erau blocate, ieri la pranz, din cauza zapezii si a viscolului.
La iesirile din municipiile Iasi si Pascani, precum si la cele din orasele Harlau si Targu Frumos au fost instalate echipaje ale Politiei, care nu permit conducatorilor auto sa iasa din localitati.
Din cauza drumurilor impracticabile, Serviciul de Ambulanta a fost nevoit sa renunte la trimiterea masinilor Salvarii in judet. Singura legatura cu localitatile judetului se face cu ajutorul elicopterului sanitar, care in cursul diminetii de vineri a adus la Iasi trei femei insarcinate.
In Suceava, gravidele sunt obligate sa nasca acasa
Circulatia rutiera pe sase drumuri nationale din judetul Suceava era inchisa, ieri, iar 24 de drumuri judetene erau blocate din cauza zapezii si a viscolului.
Alimentarea cu energie electrica in localitatea Rusca a fost intrerupta in urma afectarii a doua posturi de transformare.
Cinci femei din judetul Suceava au nascut acasa din cauza zapezii si a viscolului. Lauzele si nou-nascutii au fost preluati de ambulante sau au ajuns la spital cu mijloace de transport proprii. In cateva situatii, pacientii au fost trimisi din zona orasului Gura Humorului catre municipiul Suceava cu trenul si au fost preluati din Gara Suceava de autospeciale ale Serviciului Judetean de Ambulanta si transportati la Spitalul Judetean Suceava.
In Constanta, opt localitati au ramas in bezna
Majoritatea drumurilor judetene si comunale din Constanta erau impracticabile, ieri, din cauza vantului puternic care a viscolit. In zona Topraisar au ramas inzapezite un autobuz si un microbuz, iar doua masini ale Salvarii au fost insotite de utilaje pana la Mangalia.
Opt localitati din judetul Constanta – Iurinezu, Veteranu, Pestea, Izvoru, Dulcesti, Vanatori, Mosneni si Pecineaga – au ramas fara energie electrica. Au fost afectate de viscol cinci linii de medie tensiune si 52 de posturi de transformare. Echipele de interventie Electrica actioneaza pentru remedierea avariilor.
Transporturile aeriene, feroviare si navale sunt in agonie
Ieri, a fost anulata plecarea a 22 de trenuri personale care circulau pe rute din judetele Constanta (10 trenuri), Iasi (sapte trenuri) si Galati (cinci trenuri). Liniile ferate Pascani-Targu Neamt, Dornesti-Siret si Medgidia-Ciocarlia au fost inchise din cauza zapezii, iar pe tronsoanele Suplacu-Ipu si Galgau-Caseiu circulatia a fost restrictionata ca urmare a inundatiilor.
Din cauza vantului foarte puternic, Canalul Dunare-Marea Neagra a fost inchis navigatiei, joi seara, in jurul orei 21.30. Canalul si bara Sulina au fost inchise inca de joi dupa-amiaza, iar in porturile maritime Constanta, Midia si Mangalia au fost luate masuri de siguranta, din cauza vantului care bate cu putere. Navele mici din aceste porturi au fost introduse in rada interioara, iar cele de tonaj mare au ridicat ancora si au iesit in larg.
Tot din cauza vantului, mai multe nave fluviale au fost implicate intr-un incident, joi seara. Doua macarale plutitoare si doua slepuri au fost desprinse din dana Portului Constanta-Sud. Macaralele si un slep au fost aduse mai tarziu la tarm, in conditii de siguranta, ultima nava ramanand insa in larg, sub supravegherea unor impingatoare fluviale, ancora sa incurcandu-se in lanturile de la ancora vasului -Mangalia-.
In ceea ce priveste transportul aerian, toate aeroporturile erau deschise, vineri dimineata, dar pistele erau in mare parte acoperite cu zapada sau gheata, reducand posibilitatile de franare. (E.C.)
Bani din Fondul Guvernului pentru localitatile afectate de furia iernii
Localitatile grav afectate de viscolul din ultimele zile ar putea beneficia de un ajutor financiar din partea Executivului, ceea ce ar permite autoritatilor locale sa achite valoarea combustibilului consumat in cadrul operatiunilor de deszapezire a drumurilor nationale sau judetene, a declarat, ieri, ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca.
Premierul Adrian Nastase si ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, au discutat in cursul zilei de vineri despre posibilitatea acordarii acestui ajutor financiar din fondul de 500 miliarde de lei aflat la dispozitia Guvernului pentru anul 2002.
Membrii Cabinetului vor analiza, in prima sedinta de Guvern, stadiul aplicarii programului elaborat pentru depasirea perioadei de iarna si vor stabili masurile necesare pentru primul trimestru al acestui an, precum si pentru perioada 2002-2003.