Home Actualitate SE INFUNDA SI BID!

SE INFUNDA SI BID!

DISTRIBUIŢI

Criza Bancii Romane de Scont provoaca o disperare fara precedent tuturor societatilor Grupului Gelsor. Din cauza ca nu are lichiditati pentru a onora un bilet la ordin de 10 miliarde, societatea de valori mobiliare Gelsor este amenintata sa fie trecuta de BNR la -incidente de plati-, caz in care i se va interzice automat sa mai opereze pe piata de capital. O alta companie a imperiului SOV, Gelsor Network, se afla si ea la un pas de executarea silita, pentru ca a avalizat biletul la ordin neplatit de Gelsor. Dar poate ca in situatia cea mai dramatica este cealalta banca din familia Gelsor, Banca de Investitii si Dezvoltare (BID), unde presedinte a fost Nicolae Vacaroiu. Ca si cum nu era de-ajuns ca expunerea acesteia catre BRS depasea aproximativ de trei ori prevederile Legii bancare (87 de miliarde fata de 30, respectiv 20% din capitalul sau social), BID a consimtit sa intre si in -morisca- Astra – Romcuart. In aceasta afacere, doua depozite insumand 8,5 milioane de dolari, constituite de Astra la BRS si BID ca garantie pentru Romcuart, firma a fostului prefect de Hunedoara, Costel Alic, au fost sparte si transformate in credite, banii intrand intr-o tranzactie-suveica in care au fost implicate mai multe firme si persoane fizice. Destinatarul final a aproximativ opt milioane de dolari? Bineinteles, Sorin Ovidiu Vintu. Dupa evaporarea a 4,5 milioane de dolari, cat reprezenta -partea sa- din depozitul Astra, BID se afla intr-o situatie critica, iar surse bancare vorbesc despre demisia in bloc a conducerii bancii.

Supraexpunerea pe care toate firmele Grupului Gelsor o aveau catre BRS, unde isi aveau practic toate lichiditatile, face astfel incat problemele bancii sa afecteze in mod dramatic toate societatile imperiului SOV.

Un raspuns previzibil: -lipsa disponibil-

Un prim efect al situatiei de criza fara precendent care a cuprins Grupul este ca, ieri, Gelsor SA, SVM-ul care opereaza pe piata de capital si cea mai importanta entitate a sistemului, sa nu poata onora o plata de 10 miliarde de lei. Suma reprezinta valoarea unui bilet la ordin emis de Gelsor SA si avalizat de Gelsor Network (alta companie a Grupului) in favoarea Dramiral si trebuia onorata inca din 28 decembrie. Ieri insa, Banca de Investitii si Dezvoltare, cealalta banca a lui SOV, a comunicat ca este in imposibilitatea de a face plata din -lipsa de disponibil- din partea emitentului, Gelsor SA. Incapacitatea de a efectua plata poate avea urmari dintre cele mai grave, deoarece, in urma sesizarii BNR de catre firma ce trebuia sa incaseze banii, Gelsor intra la incidente de plati, fapt care duce la incetarea automata a dreptului de a mai opera in piata. De asemenea, compania care a avalizat biletul la ordin, Gelsor Network (in patrimoniul careia se afla toate imobilele Grupului, inclusiv celebra vila de mai multe milioane de dolari de pe strada Paris), poate fi executata silit in orice clipa.

Deviza BID: totul catre BRS

Intr-o postura la fel de critica se gaseste insa si BID, care, potrivit unor surse bancare, inregistreaza la BRS o suma cu mult peste ceea ce ii permite Legea bancara. Aceasta prevede ca plasamentele depuse la o alta banca nu pot depasi 20% din valoarea capitalului social; cum in cazul BID capitalul social este de 150 de miliarde, rezulta ca banca nu putea avea la BRS mai mult de 30 de miliarde. Din datele existente in piata, in clipa de fata, BID are la BRS peste 87 miliarde de lei, adica de aproape trei ori mai mult decat era indreptatita de lege.

-Afacerea Romcuart-, de la BID la bidon

O explicatie a modului in care, dupa ce au atras in panza lor de paianjen clienti grasi cu capital de stat, BID, alaturi de BRS au fost golite de bani, sume de ordinul a sute de miliarde ajungand in contul personal al lui Sorin Ovidiu Vintu, de unde au fost ridicati in numerar, ne-o ofera -Afacerea Romcuart-.

Compania apartinand fostului prefect de Hunedoara, Costel Alic, -Romcuart-, obtine de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra garantii de 8,5 milioane de dolari, constituite din doua depozite de valori aproximativ egale, depuse la BRS (4 milioane) si BID (4,5 milioane). Imediat, fiecare dintre cele doua banci ofera -Romcuart- credite de valori – ati ghicit! – egale cu sumele depozitate de Astra! Urmarea este cat se poate de previzibila. Fara ca nimeni din conducerile BRS si BID sa urmareasca destinatia creditelor si modul in care acestea sunt folosite (-Romcuart- le obtinuse pentru a achizitiona utilaje tehnologice), firma lui Costel Alic se apuca sa faca plati uriase catre firme numite in limbaj de specialitate -bidoane-, una dintre acestea numindu-se Sticlo. La nici una dintre banci nu exista depuse facturi care sa dovedeasca ce a achizitionat in realitate -Romcuart- de la acesti furnizori. Ceea ce se stie insa este ca fiecare dintre firmele-bidon a rulat banii primiti de la -Romcuart- prin intermediari persoane fizice, care, la randul lor, au efectuat plati direct in contul personal al lui Sorin Ovidiu Vintu, inchizand cercul afacerii. Din cele 8,5 milioane de dolari ai Astra, peste 90% au ajuns astfel in buzunarul domnului SOV, iar diferenta, in conturile firmelor Grupului Gelsor. Bineinteles, Astra declara si acum in mod oficial ca, potrivit scriptelor sale, banii sunt la locul lor, desi chiar BNR a confirmat ca depozitele societatii de asigurare fusesera sparte de mult chiar de presedintele BRS, Teodor Nicolaescu.

Pierzand astfel dintr-un foc 4,5 milioane de dolari, adica mai mult decat intregul sau capital social, BID pare a se inscrie pe aceeasi traiectorie ca si surata sa BRS. Surse bancare ne-au declarat ca, nemultumit de situatia in care SOV a adus banca, presedintele BID, Corneliu Croitoru, intentioneaza sa-si dea demisia. Oricum, Vintu urmarea deja inlocuirea acestuia si a intregii echipe de conducere cu persoane mult mai devotate cauzei, caci bani de muls de la Astra sau de la vreun SIF s-ar mai gasi.


SOV si-a furat propriile firme

Una dintre firmele care aveau banii depusi la BRS era Deltamiraj, una dintre societatile care opereaza in Delta Dunarii si la care Sorin Vintu este actionar majoritar. Conform ultimului extras primit de conducerea companiei de la BRS, Deltamiraj mai avea in cont 8,7 miliarde de lei. Ieri insa, echipa de control a Bancii Nationale care verifica fiecare operatiune financiara de la BRS a descoperit ca in calculatoarele bancii, in dreptul Deltamiraj figura ca sold… 0 lei. Cu alte cuvinte, Vintu a ajuns sa-si lase leftere propriile companii, o dovada a disperarii care a pus stapanire pe imperiul SOV.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.