Vitezomanii trebuie să plătească amenzile
Încă din 24 aprilie, radarele fixe din întreaga țară, cu excepția celor de pe DN1, au fost suspendate de Inspectoratul General al Poliției Române. Autoritățile au luat această decizie ca urmare a sesizărilor făcute la Parchet de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice privind procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică. Practic, autoritățile locale au încheiat contracte cu două firme private din Cluj, care și-au putut plasa radarele în toată țara și i-au amendat în voie pe toți conducătorii auto care depășeau viteza legală. În multe cazuri însă, în bugetul primăriilor nu a fost vărsat niciun leu. Potrivit IGPR-ului, amenzile aplicate înainte de 24 aprilie ar trebui plătite…
IGPR a decis chiar din 24 aprilie suspendarea radarelor fixe din toată țara, cu excepția celor de pe DN1 (care aparțin Poliției) din cauza numeroaselor contestații depuse de șoferii amendați. Mai mult, IGPR-ul a sesizat Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) în legătură cu aceste contracte încheiate în firme private și autoritățile locale, autoritate care efectuează în prezent controale în toată țara privind amplasarea radarelor și respectarea contractelor de achiziție publică. Potrivit președintelui ANRMAP, Cristina Trăilă, autoritatea pe care o conduce va cere în justiție anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică. Conform reprezentanților Poliției Romåne, inspectoratele județene de poliție nu au mai procesat amenzile de circulație pentru depășirea vitezei legale care au fost înregistrate de aparatele de radar fixe începånd cu 24 aprilie. Cei care au primit amenzi pånă la această dată vor trebui să achite însă contravaloarea acestora. Suspendarea radarelor fixe este dispusă pentru perioada cåt va dura ancheta.
Banii ajungeau în contul băieților deștepți
Întreaga afacere s-a dovedit a fi una extrem de simplă și bănoasă. Două societăți comerciale din Cluj au convins primarii din 27 de județe să amplaseze radarele, iar banii din amenzi urmau să fie împărțiți. În unele cazuri, însă, afaceriștii au putut negocia atåt de bine contractul încåt bugetul primăriei nu s-a ales cu niciun leu, amenzile ajungånd strict în buzunarul băieților deștepți. Însă vitezomanii nu se pot bucura pe deplin de această măsură, căci poliția a anunțat, ieri, că în locul celor fixe au fost amplasate radarele mobile care aparțin Poliției Rutiere.