Home Actualitate Sarbii din Banat si ucrainenii din Maramures sarbatoresc Craciunul

Sarbii din Banat si ucrainenii din Maramures sarbatoresc Craciunul

DISTRIBUIŢI

Potrivit obiceiului, crestinii ortodocsi de stil vechi din peste 20 de localitati ale judetului Suceava au participat, duminica seara, la slujba oficiata la biserica din sat, dupa care l-au colindat pe preotul locului. Dupa acest moment, grupuri de enoriasi, insotite de preot sau de cantor, au colindat din casa in casa, toate familiile localitatii. In judetul Botosani, cele aproximativ 600 de familii de crestini ortodocsi de stil vechi, in principal rusi lipoveni, au impodobit, duminica seara, bradul de Craciun si au cantat, in slavona veche, colinde traditionale.

Crestinii ortodocsi de stil vechi respecta traditiile si obiceiurile celor de stil nou cu deosebirea ca sarbatorile de iarna sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a aparut in anul 1924, cand o parte din crestinii orodocsi au refuzat sa adopte Calendarul Gregorian. Crestinii ortodocsi de stil vechi vor sarbatori Anul Nou pe 13 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie.

Biserica Ortodoxa de stil vechi din Romania are peste un milion de adepti si aproximativ 130 de biserici, schituri si manastiri, majoritatea construite dupa 1989. Sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de stil vechi este in judetul Suceava, la Manastirea Slatioara.

Sarbii din Banat au cantat colinde din mosi-stramosi si au aprins ramuri de stejar

Sarbii au participat la slujba religioasa prilejuita de nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, dupa care au cantat colinde sarbesti pastrate cu sfintenie din stramosi. Curtea Bisericii Ortodoxe a sarbilor din Timisoara a fost plina de colindatori. Sarbii din Banat au aprins ramuri de stejar pentru a avea sanatate si belsug tot anul.

Cei mici nu au avut mult de asteptat pentru ca Mos Craciun si-a facut aparitia imediat dupa slujba religioasa. Copiii au primit in dar dulciuri si jucarii.

Colindatorii si-au continuat apoi drumul la casele sarbilor din Timisoara, unde au fost primiti de gazde asa cum se cuvine in seara de Ajun.

Sarbii din Banat vor petrece, timp de trei zile, alaturi de familie si de cei dragi Sarbatoarea Craciunului.

Ucrainienii din Maramures sarbatoresc cu 12 feluri de mancare pe masa

Ucrainienii din Maramures sarbatoresc si ei, tot in aceste zile, Craciunul.

Primii care merg sa colinde la casele gospodarilor sunt copiii. Apoi, mai ales pe la casele unde sunt fete de maritat, ajung feciorii cu Viflaimul. Masa e pusa, iar gazdele au muncit toata ziua ca sa-i cinsteasca pe colindatori.

Conform traditiei, in Ajun, pe masa trebuie sa fie 12 feluri de mancare de post. In plus, sub fata de masa se pune fan, in amintirea ieslei in care s-a nascut Iisus, si bani, ca sa aduca noroc. Colindatorii pastreaza si ei cu sfintenie datinile din strabuni. Feciorii colinda cu foc mai ales pe la casele unde sunt fete de maritat, iar petrecerea se incinge in zori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.