(Ziarist) Domnule Butunoiu, de ce vor oamenii să facă un MBA?
MBA(GB) In afara de acela de a castiga mai multi bani la jobul din prezent, sau de a gasi unul mai bun si mai bine platit decat cele de dinainte, nu am auzit de alte motive. Probabil ca nici nu exista.
Putem face un portret al candidatului la MBA?
Da, insa mai multe portrete. Eu am identificat trei tipologii destul de bine conturate si nu imi aduc aminte sa fi intalnit pe cineva in ultima despre care sa am dubii asupra categoriei in care sa-l pun. Primii sunt cei care chiar vor sa invete ceva la aceste MBA-uri, vor sa faca lucrurile mai bine, in general, care invata tot timpul cate ceva si cauta sa avanseze in permanenta, care isi fac treaba constiincios si responsabil.
Apoi sunt oportunistii eterni, speculatorii, cei care cauta in permanenta, instinctiv, cu price pret oportunitatea, solutia cea mai rapida si mai usoara de avansare in cariera, indiferent care ar fi aceasta, meritata sau mai putin meritata, morala sau nu chiar foarte departe, cinstita sau nu evident necinstita.
Si in ultima categorie intra disperatii, cei care vad in MBA solutia providentiala, ultima carte pe care o mai pot juca dupa ce au ratat aproape tot si nu au reusit sa ajunga acolo unde, de obicei, doar ei cred ca ar trebui sa fie, si aproape nimeni din jurul lor sa nu aiba aceeasi parere. Acestia isi sacrifica tot pentru o cariera, isi vand casele si masinile ca sa isi plateasca MBA-ul, sunt parasiti de familiile pe care risca sa le lase pe drumuri in caz ca nu le reuseste nici aceasta manevra.
De ce aceste şcoli au, pentru mulţi oameni, lipit de nume timbrul excelenţei?
Pentru marketingul din jurul lor e bine conceput si realizat, si e sustinut cu insistenta de propriii clienti ai acestor scoli, care au tot interesul ca aceasta imagine sa se propage, ei insisi fiind primii beneficiari ai acestei pozitionari.
Ce-nveţi la o astfel de şcoală?
Foarte multe lucruri, mai ales daca esti suficient de inteligent, de observator de amanunte si de cultivat ca sa observi, sa procesezi, sa analizezi si apoi sa tragi concluzii valide din toate cate se intampla acolo. Si MBA-ul e un loc cu concentratie foarte mare de informatii, detalii, contexte si personaje ca sa te poti alege cu un castig substantial daca stii cum sa le valorifici.
In primul rand, inveti niste lucruri pe care le le-ai putea invata oricum daca ai citi cateva carti bune timp de cateva saptamani sau luni. Apoi o multime de franturi de psihologie si psihologie sociala, chiar daca nu si cu legaturile dintre ele, despre cum se intampla lucrurile in lume si, mai ales, intr-o organizatie, intr-o firma, intre angajatii din firma, despre ce e bine sa faci si sa spui si ce nu, cui si cand, si multe, multe altele. Probabil ca o mica parte sunt spuse pe gura de catre profesori, pe celelalte trebuie sa ti le iei singur, din pacate…
Dar ce dezveţi?
Nu stiu, cred ca nimic.
Care sunt câştigurile personale şi profesionale ale unui absolvent?
Apartenenta la grup, in primul rand! Sunt multe avantaje ale acestei apartenente, atat pe plan individual, personal, legate de starea psihica, de stima si siguranta de sine, cat si profesionale. Totusi, sunt putini cei in stare sa le exploateze pe toate si la maximum. Cateodata se intra intr-un cerc virtuos dupa un astfel de exercitiu: cei in cauza devin mult mai siguri pe ei si mai indrazneti, unii dintre interlocutorii lor cred ca exista un fundament si o justificare reale pentru asa ceva, fara indoiala, si ca doar vina lor (a interlocutorului, adica) daca nu ii este foarte clar care sunt acelea, inca, insa e convins ca vor deveni evidente in scurt timp.
De ce-şi trimit firmele oamenii la o astfe de formă de şcolarizare?
Pentru ca angajatii ii bat la cap intruna sa o faca, promitandu-le ca vor fi mult mai productivi din ziua urmatoare absolvirii, sau pentru ca isi fac niste calcule si ajung la concluzia ca e o investitie buna, sau pentru ca si altii o fac si atunci inseamna ca e un lucru bun, chiar daca nu e foarte clar de ce…
Care sunt „sinonimele” unui MBA? Sunt şi în România astfel de şcoli care concurează MBA-urile?
Nu stiu sa existe astfel de sinonime. Brandul acesta a fost atat de bine construit, incat nu prea poate sa mai fie copiat, dupa cum se vede. Daca ai face o scoala in care sa inveti de zece ori mai multe lucruri decat la un astfel de MBA, insa care nu ar avea cele trei litere magice atasate numelui si diplomei, probabil ca nu te-ai alege cu mare lucru de la angajatori. Cam cum e cu doctoratele, de pilda. Si acelea tot trei litere au, insa, e drept, una din ele e cu litera mica.
La ce foloseşte o diplomă de MBA?
Ca sa obtii bani, un birou mai mare, ceva oameni in subordine, masina mai puternica, invidia celorlalti, mai multe oportunitati de sex etc.
De ce costă atât de mult un MBA?
Pentru ca se cumpara, nu ar avea niciun motiv sa le dea mai ieftin.
George Butunoiu este primul român care a deschis în 1992 o firmă de recrutare. Este absolvent al Facultății de Fizică, lansând în 1990 o firmă de software iar în prezent este unul din cei mai importanți jucători de pe piața de consultanță.