Home Economic-Financiar Impozitul pe profit aferent exportului va creste, incepand cu 2002

Impozitul pe profit aferent exportului va creste, incepand cu 2002

DISTRIBUIŢI

Proiectul de lege privind impozitul pe profit prevede o crestere graduala, conform angajamentelor asumate fata de FMI, a cotei de impozit pe profit aferenta activitatii de export catre cota standard – 25% cu o prima crestere de la cinci la sase procente in 2002, au declarat Agentiei Mediafax surse guvernamentale.

Actul normativ aprobat de Guvern la sfarsitul lunii decembrie stabileste de asemenea ca acei contribuabili care isi desfasoara activitatea in zonele libere vor fi scutiti de la plata impozitului de profit realizat in aceasta zona pana la finalizarea investitiei incepute anterior datei intrarii in vigoare a Legii privind impozitul pe profit.

Contribuabilii care au obtinut venituri din activitatea desfasurata pe baza de licenta in zona libera platesc o cota redusa de impozit cu 50%, aplicata asupra partii din profitul impozabil care corespunde veniturilor realizate de acestia in zona libera.

Potrivit proiectului de lege, contribuabilii care investesc incepand cu 1 ianuarie 2002 in mijloace fixe amortizabile, destinate activitatilor pentru care sunt autorizati, beneficiaza de o deducere din profitul impozabil a unei sume reprezentand echivalentul unei cote de 20% din valoarea acestor mijloace. In situatia in care se inregistreaza pierdere fiscala din aplicarea deducerii de 20%, aceasta se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii cinci ani consecutivi.

Contribuabilii care calculeaza in scop fiscal aceasta deducere au obligatia sa pastreze in patrimoniu mijloacele fixe cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de utilizare.

Contribuabilii care au intrat sub incidenta Legii 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie si a Ordonantei 65/2001 privind parcurile industriale pot beneficia la randul lor de aceasta deducere, in conditiile in care au aplicat-o pentru investitiile efectuate anterior datei de 1 ianuarie 2002.

Acordarea acestor facilitati implica renuntarea la facilitatile referitoare la impozitul pe profit prevazute in alte acte normative.

Contribuabilii care au obtinut certificatul de investitori in zona defavorizata beneficiaza in continuare de scutire de la plata impozitului pe profit aferent investitiei nou-create, pe durata existentei zonei defavorizate. Pentru aceste investitii nu se aplica deducerea de 20%.

Persoanele juridice care au beneficiat pana la 31 decembrie 2001 de prevederile articolului 21 din Legea 133/1999, privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea IMM, sunt obligati sa pastreze in patrimoniu investitiile realizate cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora. In cazul in care nu sunt respectate aceste prevederi, impozitul pe profit se recalculeaza, inclusiv pentru perioada in care s-a aplicat deducerea, si se vor calcula majorari si penalizari de intarziere.

Proiectul de lege abroga dispozitiile referitoare la impozitul pe profit prevazute in actele normative care reglementeaza regimul zonelor defavorizate, al zonelor libere, al societatilor de asigurare si supraveghere a asigurarilor. Au fost abrogate, de asemenea, prevederile articolelor referitoare la impozitul pe profit din Legea 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, din Legea bancara 58/1998, din Legea 133/1999, din Legea 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie, precum si din Ordonanta 65/2001 privind parcurile industriale si Ordonanta 27/1996, care stabileste acordarea facilitatilor persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in localitati din Muntii Apuseni sau din Rezervatia Biosferei -Delta Dunarii-.

Toate aceste articole au fost abrogate deoarece au avut efecte negative asupra veniturilor bugetare si s-au dovedit greu de controlat si de administrat de organele fiscale, constatandu-se suprapuneri ale facilitatilor stabilite si interpretari diferite ale reglementarilor in vigoare, au adaugat sursele citate.

In vederea imbunatatirii mediului de afaceri, Guvernul propune, prin acest proiect legislativ, abrogarea facilitatilor fiscale privind impozitul pe profit in vigoare si instituirea unei facilitati fiscale unitare, care sa fie aplicata nediscriminatoriu pentru toate categoriile de contribuabili, sub forma deducerii din profitul impozabil a unei sume reprezentand echivalentul unei cote de 20% din valoarea mijloacelor fixe amortizabile achizitionate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.