Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a prezentat, ieri, un raport neoficial de activitate, la o luna si jumatate de la inceputul mandatului actualei conduceri. Claudiu Secasiu, presedintele CNSAS, a prezentat calendarul dupa care Consiliul va prelua arhivele SRI si SIE si a promis ca va dezvalui numele persoanelor vinovate de colaborare cu politia politica abia la finalul cercetarilor.
Pe tot parcursul discursului sau, Claudiu Secasiu s-a aratat incantat de modificarile legii privind activitatea CNSAS, care a reusit sa determine conducerile SRI si SIE sa predea Consiliului arhivele cu dosare si cartotecile aferente acestora. Mai mult, dupa discutiile -pe picior de egalitate- dintre CNSAS si conducerile SRI si SIE si ca urmare a modificarilor legislative, serviciile au reanalizat dosarele considerate initial ca privind siguranta nationala.
Astfel, ieri, CNSAS a primit un lot de 700 metri liniari de dosare reanalizate si desecretizate, urmand ca pana la inceputul lui iunie, SRI sa inceapa si predarea dosarelor de personal si a bazei de date automata a fostei securitati, cu mentiunea ca SRI mai pastreaza inca peste 200.000 de dosare clasificate in categoria sigurantei nationale. Cat despre SIE, Secasiu a anuntat ca arhivele institutiei vor fi predate catre CNSAS incepand cu 30 mai, cu un lot de aproximativ 3.000 de dosare, cu tot cu evidentele informative aferente.
Preocupat de partea administrativa, purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a punctat o problema cu care se confrunta institutia de cand volumul de documente a crescut de 60 de ori – lipsa de spatiu si de personal. -Institutia este depasita total de sarcini si trebuie luate masuri urgente atat in privinta personalului, a bugetului, cat si a spatiului-, a declarat Ionescu, membru in Colegiul CNSAS.
Cu toate modificarile aduse legislatiei in domeniu si a doleantelor exprimate de membrii Colegiului, CNSAS isi va putea face publice deciziile privind colaborarea unei persoane cu Securitatea abia dupa ce persoana in cauza va fi anuntata si va face o eventuala contestatie. Mai mult, cu exceptia cazurilor in care CNSAS s-a pronuntat ca este vorba despre activitati de politie politica, celelalte verdicte raman incerte din cauza probelor noi aparute mai ales odata cu predarea dosarelor din arhivele SRI si SIE.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane