Ion Rotaru a reusit sa-si mai agate la butoniera un titlu, la sfarsitul anului 2001, cu atat mai important, cu cat acesta i-a fost conferit de prestigiosul -Radio BBC Londra-. In urma anchetei realizate printre ascultatorii si redactorii cunoscutei institutii mass-media, seful Executivului din Piatra Neamt, Ion Rotaru, a fost desemnat -Primarul anului 2001-. In clasamentul celor de la -Radio BBC Londra- podiumul a fost completat de primarul Capitalei, Traian Basescu, si de cel al municipiului Ploiesti, Emil Calota.
-Consider, fara falsa modestie, ca merit acest titlu si, in concluzie, sunt indreptatit sa-l primesc. Este adevarat ca nu toate materialele prezentate de acest post de radio au fost laudative, unele chiar au fost destul de acide, dar sunt un om politic si, in consecinta, trebuie sa fii obisnuit cu asa ceva si sa stii sa iei partea pozitiva a criticilior-, a spus primarul Ion Rotaru.
Postul de radio londonez a mediatizat multe dintre initiativele primarului municipiului Piatra Neamt, cele mai intens dezbatute fiind cele de infiintare a doua bordeluri in oras si cea de mutare a tiganilor din blocul D2 si 40 in cartierul Speranta. Mai ales ultima dintre aceste initiative a fost urmarita pas cu pas de redactorii -Radio BBC Londra-, emisiunile de informatii si numeroase analize disecand scandalul de la vizita ministrului informatiilor publice, Vasile Dancu, si pana la luarile dure de pozitie ale liderilor etniei tiganilor. In focul evenimentelor, reporterii postului de radio britanic au venit la Piatra Neamt pentru a lua pulsul venimentelor, pe viu.
Chiar daca multe dintre materialele prezentate nu l-au pus intr-o postura prea fericita pe seful Executivului local, titlul acordat demonstreaza ca, dupa ce s-a tras linie si s-au insumat plusurile si minusurile, primarul orasului PiatraNeamt a reusit sa convinga.
Inclinarea balantei spre Ion Rotaru a fost facuta si de alte initiative ale alesului pietrenilor, si anume infiintarea punctelor sociocomunitare (primele din tara), a Serviciului de interventie si paza comunitara (doar municipiul Pitesti mai dispune de un astfel de serviciu), castigarea a trei programe cu finantare externa (PHARE, ISPA), darea in folosinta a peste 200 de apartamente, reprezentand 10% din totalul spatiilor de locuit finalizate la nivel de tara. Nu au fost omise nici acele initiative inedite care l-au macinat pe seful Executivului pietrean, cum ar fi intentia constructiei unei tribune pentru injurat, dupa model londonez, sau a perceperii a 100 de lei la fiecare litru de benzina comercializat in Piatra Neamt.