Home Social STUDIU: Cât de frecvent îți vei schimba job-ul, în funcție de domeniul...

STUDIU: Cât de frecvent îți vei schimba job-ul, în funcție de domeniul în care lucrezi

DISTRIBUIŢI

Un studiu realizat de specialiștii site-ului cu locuri de muncă smartdreamers.ro indică faptul că un angajat experimentat își schimbă job-urile mai frecvent decât unul la început de carieră, a cărui experiență e de până la cinci ani.

Datele extrase arată că domeniul Achizițiilor este cel mai sigur pentru cei care intră în piața muncii, în timp ce garanția păstrării aceluiași loc de muncă în rândul angajaților experimentați este generată de cel al Contabilității.

De altfel, per total, persoanele cu un profil tehnic sau economic migrează de la o companie la alta cu 15% mai rar decât se întâmplă în cazul celor din domeniul uman.

Achizițiile, cel mai sigur domeniu pentru juniori

Astfel, conform studiului, românii care în prezent fac parte din domeniul Achizițiilor sunt cei mai longevivi din punct de vedere al păstrării aceluiași loc muncă, având o medie de 1,8 job-uri schimbate în primii cinci ani de carieră.
La polul opus se află Jurnalismul și Publicitatea, ambele cu o rată de 3,1 job-uri schimbate în acești cinci ani. În cazul Publicității, aspiranții la poziția de Copywriter sunt cei care se obișnuiesc cel mai puțin cu o echipă, înlocuind patru job-uri în perioada menționată anterior, cu 43% mai mult decât cei care se ocupă de branding, cel mai sigur subdomeniu al branșei.

De altfel, nici în Marketing (3), Serviciu Clienți (2,9) sau Vânzări (2,8) stabilitatea profesională nu joacă un rol important. Pe următoarele locuri găsim domeniile Administrativ și HR, cu o medie de 2.7 respectiv 2.6 locuri de muncă schimbate. Contabilitatea (2,6), IT-ul (2,5) și Financiarul (2,4) sunt cele care se apropie cel mai mult de Achiziții, ocupantul primei poziții. Un alt domeniu care merită amintit este cel al Transporturilor, chiar dacă atractivitatea acestuia se dovedește a fi mai mică decât în cazul celor menționate anterior. Cu toate acestea, cei care aleg să își construiască o carieră în Transporturi nu vor schimba, conform statisticilor, mai mult de două job-uri în primii cinci ani.

Seniorii, și mai mobili pe piața muncii

Aparent contrar așteptărilor, cei care ajung la o maturitate profesională sunt și cei care își schimbă cel mai des locul de muncă. Astfel, în raport cu situația din primii cinci ani, se poate observa o creștere cu aproximativ nouă procente, tradusă prin faptul că angajații de nivel mediu și senior au o și mai mare instabilitate la serviciu. O potențială explicație ar fi că, într-o piață foarte nesigură, în care angajatorii preferă de multe ori să salveze din buget sacrificând experiența, seniorii sunt înlocuiți cu cei tineri, al căror scurt sau inexistent istoric din CV nu le permite să emită prea mari pretenții financiare.

Pe de altă parte, șansele unui angajat cu experiență de a obține o mărire substanțială de salariu în cadrul aceleiași companii sunt mult mai reduse decât la una concurentă, acolo unde cunoștințele acumulate la firma rivală devin foarte valoroase. În plus, există domenii în care schimbarea e necesară din cauza lipsei de motivație la un anumit loc de muncă. Unul dintre ele îl reprezintă Vânzările, unde păstrarea entuziasmului e mai dificilă atunci când trecerea prin situații demotivante este mult mai frecventă decât la început de carieră.

De altfel, se și înregistrează o creștere de 18% a mediei de job-uri schimbate de seniorii din acest domeniu, în raport cu juniorii din aceeași arie de activitate. Domeniul Transporturilor, ocupantul locului doi în primii cinci ani de zile, e singurul care întrece Vânzările la capitolul creștere de instabilitate post junioriat, ajungând de la o medie de două job-uri înlocuite la una de 2,9, adică cu 45% mai mult decât la început de carieră. Nici HR-ul (15%), Financiarul (13%) sau IT-ul (12%) nu sunt departe de Vânzări, în timp ce doar Administrativul, Jurnalismul și Contabilitatea arată o scădere, cel din urmă înregistrând și cel mai mare procent de diferență în favoarea seniorilor, 8%.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 15.000 de CV-uri.

SmartDreamers este platforma cu locuri de muncă care simplifică legătura dintre candidați și companii. www.smartdreamers.ro are scopul de a demonstra că viața arată altfel cu job-ul potrivit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.