Studiul de fezabilitate privind reabilitarea Canalului Bega din Timisoara va fi finalizat in luna martie, initiatorii proiectului sperand sa obtina finantarea necesara prin intermediul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, a declarat Aura Junie, seful Serviciului Programe si Strategii din cadrul Primariei Timisoara.
Realizarea studiului de fezabilitate a inceput in luna noiembrie 2001, cu o finantare acordata de Guvernul Olandei. In prealabil, au organizat un seminar international, la care au fost invitati reprezentanti ai Pactului de Stabilitate, precum si ai statelor vecine interesate, Ungaria si Iugoslavia, care au semnat o declaratie de sustinere a proiectului, declarat obiectiv prioritar de interes regional.
-Programul de reabilitare a Canalului Bega este extrem de complex si probabil ca se va intinde pe 20 de ani. Intr-o prima faza se va avea in vedere curatirea si ecologizarea acestuia, in perspectiva reluarii navigatiei. Proiectul va avea impact asupra dezvoltarii economice a zonei si va contribui la restabilirea echilibrului ecologic-, a precizat Aura Junie.
Ecologizarea si reconstructia Canalului Bega si, in final, reluarea navigatiei necesita fonduri evaluate la cateva zeci de milioane de dolari.
Transportul de marfuri pe canal a incetat in anul 1958, iar cel de pasageri in anul 1967. Ideea redeschiderii navigatiei pe Bega a fost pronuntata inca din 1991, estimandu-se ca, urmare a dezvoltarii economice din Timisoara, ar fi posibila realizarea unui volum anual de trafic de circa 600.000 tone de marfa.
Reluarea navigatiei pe Canalul Bega ar permite, potrivit analizelor, scurtarea distantelor catre porturile dunarene si cele de la Marea Neagra, oferind firmelor din regiune posibilitatea de a apela la un mijloc de transport mai ieftin.
Home Economic-Financiar Studiul de fezabilitate privind reabilitarea Canalului Bega, aproape de final