Fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cozma, a intrat in atentia politiei si a DNA. Anchetatorii se intereseaza de o tranzactie in urma careia institutia condusa de Cozma a fost prejudiciata cu o suma enorma de bani. Politicianul sustine ca nu are nicio legatura cu afacerea respectiva si explica faptul ca toti consilierii au fost de acord cu ea.
Afacerea dubioasa care a atras atentia politistilor si a procurorilor de la DNA se refera la vanzarea unei cladiri si a unui teren in statiunea Busteni. Imobilul a fost transferat la o societate de stat si de acolo, vandut la un pret suspect de mic unor afaceristi.
Afaceri imobiliare in centrul Busteniului
Consiliul Judetean Prahova era proprietarul de drept al Centrului de Plasament din Busteni. Cladirea ramasese goala dupa ce in urma unor proiecte pe bani europeni orfanii fusesera dati in grija mai multor asistenti sociali si mutati in apartamente. Imobilul care servise drept casa de copii reprezenta un adevarat tun imobiliar. Situata in centrul statiunii Busteni, cladirea putea fi exploatata de Consiliul judetean prin concesionare sau prin asociere in participatiune. -Nu voiam sa ne apucam noi sa facem cine stie ce hotel-, spune acum Mircea Cozma.
In aceste conditii, CJ Prahova a cedat gratuit imobilul si terenul aferent societatii comerciale Hidro Valea Prahovei SA. Compania avea ca actionari CJ Prahova si consiliile locale din Azuga, Busteni si Sinaia. -Nu am trecut eu cladirea acolo. S-a votat in unanimitate in consiliu. Au votat 45 de insi-, a declarat Mircea Cozma.
Oamenii presedintelui
Cladirea si terenul nu au poposit prea mult in patrimoniul acestei firme care era controlata tot de Consiliul Judetean Prahova. Hidro Valea Prahovei SA a organizat imediat licitatie pentru a vinde cladirea. Politistii de la Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Romane sunt insa de parere ca afacerea este dubioasa, iar tranzactia s-a realizat -la o valoare inferioara celei reale, printr-o serie de activitati ilegale, care au avut drept scop intrarea cladirii in proprietatea unor persoane aflate in sfera de interese a fostului presedinte al Consiliului Judetean Prahova. In acest mod, institutia publica a fost prejudiciata cu aproximativ 3.400.000 RON-, se arata intr-un comunicat al IGPR, care spune ca dosarul a fost trimis Departamentului National Anticoruptie din cadrul Ministerului Public.
La randul lui, Cozma spune ca nu are nicio legatura cu aceasta afacere. -Nu stiu cine a cumparat cladirea. Stiu doar ca este o firma din Bucuresti, care s-a prezentat la licitatie, eu nu am nicio legatura-, a declarat fostul presedinte al Consiliului Judetean din Prahova.
Jaf de doua milioane de euro in ultimele patru luni
In primul sfert al acestui an, politistii s-au ocupat de mai multe cazuri de criminalitate din sfera coruptiei. Ei au instrumentat 927 de dosare penale in care sunt implicate peste 2.100 de persoane. -Au fost sesizate 3.209 infractiuni, din care 843 de luare de mita, 1.018 – dare de mita, 428 – trafic de influenta, 60 – primire de foloase necuvenite, precum si 860 – alte infractiuni conexe faptelor de coruptie, prevazute de Legea nr. 78/2000-, se arata intr-un comunicat al IGPR. Prejudiciul creat in aceste cauze se ridica la aproape 70 miliarde de lei vechi.