In timp ce piete de capital mult mai avansate comparativ cu piata romaneasca de capital sunt incurajate de facilitati fiscale, varianta Codului fiscal care se dezbate in aceste zile in guvern propune impozitarea nediferentiata in functie de detinerea actiunilor in portofoliu, cu 16%, a castigurilor nete obtinute la Bursa. Brokerii au combatut, in repetate randuri, cota propusa de Ministerul Finantelor, fara rezultat insa. Pe ultima suta de metri (caci Codul fiscal trebuie sa fie publicat in -Monitorul Oficial- pana la sfarsitul lunii iunie!), brokerii par sa se fi -resemnat-, alegand -raul mai mic-.
-Daca nu sunt de acord cu scutirea totala de impozit, macar sa se ramana la forma actuala de impozitare (n.r. – cu o cota de 1% asupra castigurilor obtinute din vanzarea titlurilor cu vechime de peste un an si cu 16% asupra profitului rezultat din instrainarea actiunilor la mai putin de un an de la cumparare)-, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.
Plata anticipata de 5% – o frana pentru produsele financiare noi
Proiectul de modificare a Codului fiscal aduce, pe langa -cota unica-, o prevedere potrivit careia, pentru toate tranzactiile castigatoare de vanzare, se va retine o cota de 5% cu titlu de plata anticipata, urmand ca, la sfarsitul anului, sa se aplice cota de 16% asupra castigului net. -Consider ca acesta este principalul aspect negativ al noilor propuneri, din cauza ca reprezinta o noua piedica in calea dezvoltarii produselor de tipul derivatelor sau al constructiilor financiare, ce presupun mai multe tranzactii, nu doar una singura-, a precizat directorul Vanguard, Mihaela Baciu. Totodata, brokerii sunt nemultumiti si de transferarea obligatiei determinarii castigului net de la contribuabil la intermediar, considerand ca s-ar putea crea o confuzie in ceea ce priveste persoana asupra careia cade raspunderea datelor declarate (brokerul sau investitorul).
Variante de impozitare pe pietele europene
Potrivit datelor furnizate de Asociatia Brokerilor, in Austria si Germania se practica, in prezent, scutirea de impozit pentru detineri mai vechi de un an si mai mici de 1% din capitalul companiei. In Franta, investitorii beneficiaza, pentru venituri anuale sub 15.000 de euro, de scutire de impozit. Si in Luxemburg se practica scutirea de impozit pentru detineri mai vechi de sase luni si mai mici de 10% din capitalul companiei. In Portugalia, se aplica o scutire de impozit pentru detineri mai vechi de un an si de 10% pentru perioada de detinere mai mica de un an, iar in Ungaria, ca si la venitul din dobanzi, cota de impozitare este 0%.