Home Actualitate Euro-invitatiile, mai scumpe decat vizele

Euro-invitatiile, mai scumpe decat vizele

DISTRIBUIŢI

La doar doua saptamani de la ridicarea vizelor pentru romanii care calatoresc in spatiul Schengen, lista de -oportunitati- pentru iesirea din tara, fara a respecta legea, s-a imbogatit considerabil. Mult mai devreme decat se asteptau chiar si autoritatile, calauzele sau procuratorii de vize s-au reprofilat, transformandu-se in camatari sau -producatori- de invitatii la comanda. Pentru cea din urma oferta, costurile sunt apropiate celor care se percepeau pentru obtinerea unei vize Schengen. Procurarea unei astfel de invitatii nu este dificila deloc, deoarece anunturi de acest fel sunt la rubricile de mica publicitate. -Facilitez invitatii Italia in termen scurt. Rog si ofer seriozitate-, cam asa suna un anunt, urmat, bine-nteles, de numarul de telefon. Costul unei invitatii variaza in functie de graba cu care solicitantul doreste sa paraseasca tara, aici putandu-se vorbi si despre asa-zisa taxa de urgenta. Cei care se grabesc trebuie sa scoata din buzunar, pentru o invitatie, 800-900 de dolari, in timp ce persoanele care isi planifica plecarea peste o luna trebuie sa plateasci 700 de dolari pentru o invitatie. Termenul de procurare a unei invitatii -perfect legale-, dupa cum ne-a precizat unul dintre procuratori, este de 15 zile de la trimiterea datelor personale ale solicitantului in Italia. -Trebuie sa intelegeti ca dureaza 15 zile, deoarece aceste invitatii vin din Italia, nu le fac eu acasa-, a spus unul dintre -specialistii- in domeniu. Pe langa costul invitatiei, doritorii de plecari -afara- trebuie sa mai plateasca costul biletului dus-intors, adica aproximativ 200 de dolari, si cel al asigurarii medicale, ceea ce inseamna alte cateva sute de mii de lei. Insumate, toate aceste costuri sunt aceleasi cu cele de pe vremea cand era nevoie de vize pentru plecarea in strainatate.

Procurarea invitatiilor, o cheltuiala inutila

Desi la prima vedere procurarea unei invitatii pare o afacere, lucrurile nu sunt deloc avantajoase pentru solicitant. Chiar daca scapa de prezentarea banilor la punctele de trecere a frontierei, acest lucru il costa aproape 30 milioane de lei, bani pe care nu-i mai recupereaza niciodata, intocmai ca atunci cand isi facea rost de o viza Schengen. Daca ar merge pe filiera legala, ceea ce inseamna detinerea unei sume de bani proportionale cu perioada in care sta -dincolo-, acest lucru nu l-ar costa nimic, deoarece ramane cu banii. Si daca ar imprumuta o suma de bani, chiar cu dobanda de 10% pe ora, de la camatarii din jurul punctelor de frontiera, tot trecerea granitei nu l-ar costa cat o invitatie.

Metoda amanarii intoarcerii in tara

Persoana care dispune de bani cat sa stea doar cateva zile in strainatate nu trebuie sa intre in panica, deoarece exista posibilitatea amanarii intoarcerii in tara. O data ajunsi la destinatie, turistii pot cere transportatorului sa-l reprogrameze pentru intoarcere cu cateva zile mai tarziu, chiar daca la vama a declarat cu totul altceva. Ceea ce inseamna ca un sejur decinci zile se poate transforma cu usurinta intr-unul de opt zile sau chiar mai mult.

Metodele de eludare a legii prezentate sunt doar inceputul unei adevarate -industrii- a trecerii granitei altfel decat vor autoritatile. Curios este ca multe dintre metodele folosite sunt mai mult decat publice, insa organele abilitate sa faca ordine in acest domeniu se fac ca nu au auzit niciodata de asa ceva.

Elena Cristian

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.