– Desi pare incredibil, in anul de gratie 2002, un oras intreg a renuntat la caldura, de frica facturilor astronomice la agentul termic. Orsova a devenit, de cateva zile, prima localitate care s-a intors, cu adevarat si -de buna voie-, in Evul Mediu
– Gratie progreselor economice ale Romaniei, Societatea de Gospodarire Comunala Orsova, furnizorul de agent termic, nu mai are nici un abonat casnic
– Primaria s-a gandit, deja, sa construiasca in toate blocurile din oras cosuri comune, pentru ca multi dintre locatarii acestor imobile se incalzesc acum cu lemne
Ingenunchiati de agentul termic
Febra debransarilor a cuprins Orsova inca de acum cativa ani. Speriati ca nu pot achita facturile uriase, emise de furnizorul de agent termic, oamenii au renuntat de -buna voie- la incalzire. Asa se face ca, in 2001, din cele 3.000 de apartamente din oras, mai ramasesera in sistemul de incalzire centralizat doar 800.
-Ramand 12% din abonati, din punct de vedere tehnic, nu se mai putea furniza energie termica sau, daca se furniza, se furniza la niste costuri aberante, pe care populatia nici nu avea cum sa le suporte-, declara Dumitru Buzatu, inginerul-sef al Societatii de Gospodarire Comunala Orsova.
Pentru ca Orsova nu este racordata la reteaua de gaz metan, oamenii au inceput sa-si intaleze centrale proprii ori se incalzesc cu lemne. Acum, din aproape toate apartamentele ies pe geamuri cosuri sau burlane, iar Primaria s-a gandit sa construiasca, anul acesta, pentru fiecare bloc, cosuri comune. In case este frig, dar orsovenii prefera actualele conditii, decat sa dea tot venitul lunar Societatii de Gospodarire Comunala Locativa pentru incalzire.
-Avem soba de lemne. Este greu, este foarte greu, dar asta este situatia. Salarii… Numai sotul lucreaza, fata – la facultate, doi copii – in clasa a IX-a, cealalta fata nu lucreaza niciunde, fiindca nu este loc de munca in oras. Este greu. Apa calda nu am avut de nu mai tin minte de cate luni, nici de sarbatori cel putin nu ne-au dat-, declara unul dintre cetatenii Orsovei.
La Orsova, pana si primarul ingheata
Chiar si in biroul primarului este frig, pentru ca Primaria a fost debransata si ea de la sistemul de incalzire, iar primarul Ioan Vesa lucreaza imbracat in palton. Ioan Vesa a incercat sa determine principala cauza a acestei situatii unice in tara. -De la 1 ianuarie, a intrat in vigoare Legea venitului minim garantat. Cei care beneficiaza de aceasta lege sunt insa cei care primeau pana la 1 ianuarie ajutoare pentru incalzire, in jur de 700.000 de lei de familie, si care mai ramasesera bransati in sistemul de incalzire-, spune primarul Vesa. -Pentru ca acum nu mai beneficiaza de ajutoare pentru incalzire, nu si-au mai putut achita facturile-, adauga primarul.
Furnizorul de agent termic nu mai are nici un abonat casnic
Asociatiile de locatari datoreaza Societatii de Gospodarire Comunala peste sase miliarde de lei. Societatea nu va putea sa-si recupereze de la populatie sumele pe care locuitorii orasului le datorau, mai ales acum, dupa sistarea furnizarii agentului termic. Societatea va actiona in judecata rau-platnicii, vor fi mii de procese, dar cu sentinte favorabile nu se vor putea recupera sumele datorate, daca asociatiile nu sunt solvabile.
-Pentru prestatia lunii noiembrie, noi am reusit sa incasam doar 3,6% din nivelul prestatiei pe care am efectuat-o. Chiar daca s-au debransat 88% din cetateni, deci cererea a fost din partea dumnealor, SGCL nu a efectuat nici o debransare ceruta de catre populatie, populatia s-a debransat singura, cererile populatiei au fost sub tenta -va informam ca ne-am debransat singuri de la sistemul de termoficare-.
Debransarea totala de la reteaua de termoficare va atrage si alte costuri sociale. Astfel, aproape 40 de angajati ai societatii care lucrau la furnizarea agentului termic catre populatie, vor fi concediati imediat, iar restul – cat mai curand.