Home Actualitate Temesan, implicat pana-n gat in scandalul BRS

Temesan, implicat pana-n gat in scandalul BRS

DISTRIBUIŢI

Aparitia, in presa de ieri, a unui misterios comunicat publicat in regim de publicitate, din partea RAFO Onesti, in care se faceau precizari cu privire la sumele de bani derulate de rafinarie prin intermediul Bancii Romane de Scont, arunca in prim-planul scandalului BRS-Vintu un alt nume de calibru: fostul bancher Razvan Temesan. Implicarea sa in aceasta afacere are un dublu sens: dl Temesan are interese legate atat de RAFO, cat si de banca lui SOV, pe care le vom deslusi in continuare.

Un comunicat tip Radio Erevan

Potrivit comunicatului semnat de -Biroul de Presa al SC RAFO SA Onesti-, rafinaria nu a primit niciodata vreun credit din partea BRS, ci doar a incasat suma de 302 miliarde, reprezentand contravaloarea livrarilor facute pentru Dramiral SA. Pana aici, faptele sunt OK. In continuare, se afirma insa ca, de fapt, valoarea produselor livrate se ridica la 353 de miliarde, astfel incat Grupul Dramiral mai are de returnant catre RAFO diferenta de 51 miliarde de lei, ba, mai mult, in comunicat, Grupul Dramiral este socotit in continuare actionarul majoritar al BRS! Aici intervine diversiunea: in primul rand, deoarece, ca la Radio Erevan, Dramiral are de luat, nu de dat – iar in acest sens exista procesul-verbal incheiat pe 11 ianuarie 2002 intre RAFO si Dramiral (facsimil), din care rezulta ca rafinaria datoreaza de fapt 2,47 miliarde de lei, iar in al doilea rand, pentru ca Dramiral nu mai este actionar majoritar la BRS, atat pentru ca BNR nu a avizat favorabil tranzactia, cat mai ales deoarece firma a returnat (cesionat) inapoi actiunile pe 18 decembrie.

Lansatorul de petarde: Temesan

Sigur ca intrebarea este ce interes a avut RAFO sa lanseze asemenea neadevaruri. Din acest moment, incep sa apara marile surprize! Cautat imediat de reporterii -Monitorul-, directorul general al RAFO, Toader Gaureanu, ne-a declarat, insa, ca respectivul comunicat nu a fost trimis de RAFO. -Nimeni din conducerea RAFO nu a semnat un asemenea comunicat.- Domnia-sa a precizat chiar ca punctajul bilateral RAFO-Dramiral arata clar ca firma nu inregistreaza vreo restanta, ci a facut chiar plati in avans!

Intrand pe fir, am aflat ca, intr-adevar, comanda publicitara (interesant este ca ea a trecut prin patru firme de publicitate, intr-o suveica menita a sterge urmele autorului) a fost lansata de altcineva decat RAFO, persoana in cauza numindu-se… Razvan Temesan! In ce calitate? Foarte simplu: domnia-sa este, atentie, consultant financiar al firmei din Onesti, comunicatul fiind transmis -in numele noilor actionari-, societatea Imperial Oil a lui Corneliu Iacobov si compania portugheza Canyon Servicos LDA.

Un bancher pe gustul lui Shakespeare: si gropar, si filozof

Contactat telefonic de conducerea Dramiral, Razvan Temesan a confirmat ca este autorul comunicatului si, solicitat sa-si explice pozitia in legatura cu ipoteticele restante ale Dramiral catre RAFO, domnia-sa a recunoscut si ca este autorul comunicatului, si ca indeplineste functia de consilier al directorului general al RAFO. Intrebat daca recunoaste procesul-verbal conform caruia Dramiral nu are plati restante catre societatea din Onesti, dl Temesan s-a lansat intr-o adevarata digresiune filozofica despre banci, legislatie si interese ascunse. -N-am vazut acel document, poate exista, insa reprezinta doar o parte a problemei-, a sustinut dl Temesan.

Cealalta parte a povestii este, in opinia sa, faptul ca Dramiral este inca actionar majoritar al BRS! Cum a ajuns dansul la aceasta concluzie? Usor: lansand teoria ca bancile fiind societati comerciale, se supun Legii 31/90 si nu neaparat reglementarilor bancare! La asemenea aberatii legislative din gura unui fost bancher ramai, timp de cateva secunde, fara replica. Pentru dl Temesan, BNR pare a nu avea nici un rol in achizitionarea unui pachet de actiuni la o banca, de aceea, dansul sterge cu buretele faptul ca Banca Nationala a facut un bine Dramiral, refuzandu-i preluarea pachetului majoritar la BRS. De asemenea, dl bancher se face ca uita ca imediat Dramiral a cesionat actiunile BRS cumparate de la Gelsor – si a facut-o celui interesat sa le preia, chiar presedintele BRS, Teodor Nicolaescu, care le-a cumparat chiar cu banii Gelsor!

Cei trei cavaleri ai Apocalipsei bancare

De ce pare insa atat de interesat dl Temesan sa azvarle -ciuruita- BRS in bratele firmei Dramiral, scotand astfel din cauza Gelsor si pe Sorin Vintu? Alta mare surpriza: deoarece, din octombrie 2001, Razvan Temesan este consilier al presedintelui BRS, remunerat cu cateva mii de dolari pe luna, pe baza unui contract de consultanta incheiat cu firma sa, FINROM. In acest moment, este nevoie sa punem cap la cap cateva elemente – este vorba de o troica, pe care, in urma cu cativa ani, o regaseam la defuncta Bancorex:

– Vlad Soare, fost presedinte al Bancorex, angajat apoi de Sorin Vintu la Gelsor si numit membru in Consiliul de Administratie al BRS;

– Razvan Temesan, si el fost presedinte al Bancorex, adus la BRS drept consultant al marelui maestru al rostogolirilor, Teodor Nicolaescu;

– Razvan Haritonovici, fost consilier la Bancorex al lui Temesan, preluat de asemenea de COV la Gelsor si instalat apoi sef suprem la societatea de asigurari Astra, avand rolul de a pompa milioane bune de dolari catre BRS.

Temesan-BRS, dragoste veche ce se reaprindea constant

Iata, asadar, trei dintre groparii Bancorex ajunsi, intamplator, intr-un interesant triunghi, in centrul caruia se afla Sorin Vintu. Interesant este ca dl Temesan nu neaga pozitia detinuta la BRS, dar incearca o alta diversiune, spunand ca a acceptat-o in luna octombrie a anului trecut, la cerinta expresa a lui Mihai Iacob, reprezentantul actionarului majoritar, Dramiral. Numai ca, in usurinta cu care fabrica neadevaruri, dl Temesan ajunge sa se incurce in ele. Dramiral a preluat pachetul majoritar la BRS abia pe 1 noiembrie (si l-a detinut pana pe 18 decembrie), astfel ca in octombrie nu putea pretinde conducerii BRS sa angajeze pe cineva!

Ceea ce dl Temesan uita voit sa spuna este ca, imediat dupa ce Gelsor a preluat in 1998 pachetul majoritar la Banca Astra din Brasov (transformata apoi in BRS), domnia-sa a mai fiintat pentru scurte perioade in aceeasi functie de consilier al presedintelui bancii. De aceasta data insa, prezenta sa la BRS exact in perioada cand fostul sau subaltern de la Astra, Haritonovici, trimitea milion dupa milion de dolari in pusculita lui Vintu poate avea intelesuri mult mai profunde. Cat despre faptul ca era atat consultant al RAFO, pe care o considera pagubita de BRS, cat si la Banca Romana de Scont, evident, ca dlui Temesan i se pare un lucru absolut normal…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.