Pachetul de măsuri de relaxare fiscală trebuie să prezinte sustenabilitate, pentru a nu fi nevoie de reveniri după reducerile de taxe, și credibilitate pentru piețele financiare, astfel încât să nu crească dobânzile aferente finanțării bugetare, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Analizăm ceea ce s-a propus (Codul Fiscal — n.r) cu foarte mare atenție. Suntem, ca orice bancă centrală, prudenți în exprimări și în evaluări. Probabil că în perioada următoare ne vom pronunța mai în detaliu. Esențială mi se pare sustenabilitatea măsurilor. E clar că reducerea TVA este de dorit nu numai din punct de vedere social ci și din punct de vedere economic, dar mai rău decât să nu reduci TVA este să îl reduci și să revii asupra deciziei. O revenire ar fi nu numai dureroasă ci ar avea efecte negative. Deci, cuvântul sustenabilitate este vital”, a explicat guvernatorul BNR marți, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, Isărescu susține că pachetul de măsuri trebuie să prezinte și credibilitate pentru piețele financiare internaționale. „Dacă măsurile nu sunt credibile, piețele pot reacționa violent. Când depinzi de piețe pentru alimentarea bugetului, trebuie să știi cum reacționează ele, pentru că sunt foarte atente la credibilitate”, a subliniat șeful BNR. În opinia sa, dacă pachetul nu are credibilitate, piețele pot reacționa violent și toate calculele pot fi date peste cap de majorarea costurilor finanțării, și nu este de dorit acest lucru.
Mugur Isărescu a mai spus că, la Banca Națională, politicile monetare sunt gândite în contextul unui mix de politici macroeconomice și de restructurare. „De aceea noi facem referire și la cadrul mai larg al acestor politici, asigurat până în prezent în România de acordurile cu instituțiile financiare internaționale. Categoric că deciziile viitoare depind de deciziile de politică fiscală dar nu numai”, a subliniat Isărescu.
În ceea ce privește impactul potențial al reducerii TVA asupra proiecțiilor de inflație, guvernatorul BNR a spus că sunt necesare mai multe date pentru o astfel de analiză. „Noi, la nivel de experți și la nivel de CA analizăm măsurile fiscale propuse. Ele fac parte dintr-un pachet substanțial, analizele trebuie făcute detaliat, și mai credem că ne trebuie mai mute date. Avem zilnic contul trezoreriei statului și acesta arată foarte bine, dar legat de politicile fiscale datele nu sunt suficiente”, a precizat șeful BNR.
Guvernul a aprobat, în 25 martie, proiectele Codului fiscal și Codului de procedură fiscală.
Principalele decizii de politică fiscală vizează reducerea TVA, scăderea contribuțiilor sociale de stat, impozitarea stimulativă a microîntreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende, scăderea cotei unice, scăderea accizelor, eliminarea taxei pe construcții speciale, stabilirea unui cadru pentru impozite și taxe locale.
În ceea ce privește reducerea TVA, este vorba de reducerea cotei standard pentru toate bunurile și serviciile de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, dar și de reducerea cotei de TVA pentru animale vii și păsări vii, din specii domestice, carne, pește, lapte, produse și subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile și preparate din acestea de la 24% în prezent la 9% începând cu 1 ianuarie 2016.
De asemenea, noul Cod Fiscal aprobat de Guvern prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.