Sistemul vamal romanesc va fi pregatit, in momentul integrarii, sa faca fata tuturor rigorilor europene, sustine conducerea Autoritatii Nationale a Vamilor. -Raportul de tara din 16 mai evidentiaza in mod obiectiv progresele remarcabile facute de ANV in cresterea capacitatii administrative si reprezinta rezultatul unei urmariri atente a realizarii anagajamentelor asumate in ultimul an de activitate, recomandarile facute vizand mentinerea ritmului reformelor initiate in domeniul IT, proceduri simplificate, lupta impotriva coruptiei si combaterea contrafacerii bunurilor-, a precizat, ieri, seful ANV, Gelu Stefan Diaconu (foto).
Trebuie reamintit faptul ca, la Reuniunea a X-a a Comitetului de Asociere UE/Romania, care a avut loc la Bruxelles, pe 24 noiembrie 2004, delegatia UE si-a exprimat ingrijorarea serioasa privind pregatirea ANV pentru aderare, fiind identificate nerealizari, pentru care sunt necesare masuri corective.
La un an si jumatate, conducerea ANV sustine insa ca mare parte dintre acele probleme s-au rezolvat si Romania va fi 100% pregatita sa faca fata exigentelor integrarii. La nivelul ANV a fost initiat si realizat, anul trecut, un set de masuri avand ca obiective principale recuperarea intarzierilor in realizarea angajamentelor asumate in procesul de integrare europeana. Dintre masurile legislative intreprinse amintim elaborarea noii structuri de organizare si functionare a ANV, introducerea Tarifului Vamal Integrat Roman (TARIR), promovarea HG nr. 287/07.04.2005 privind procedura aplicabila in cazurile in care este necesara o amanare a determinarii definitive a valorii in vama, precum si rescrierea normelor privind procedurile simplificate de vamuire. -In pofida criticilor uneori neintemeiate, ANV a reusit sa probeze expertilor comunitari ca poate deveni o institutie la nivelul standardelor europene, chiar daca mai avem inca de lucru la schimbarea mentalitatii tuturor lucratorilor din sistem-, a mai precizat Diaconu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane