Ministrul roman al finantelor si directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud-Est au semnat ieri, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Ion Iliescu, un acord de imprumut si unul de asistenta financiara nerambursabila.
Documentele semnate de Mihai Tanasescu si Andrew Vorkink sunt: Acordul de imprumut, in valoare de 20 milioane de dolari, acordat Romaniei de catre Banca Mondiala pentru finalizarea fazei a doua a proiectului privind Fondul de dezvoltare sociala si Acordul de asistenta financiara nerambursabila in valoare de patru milioane DST (aproximativ 5,5 milioane de dolari), in vederea promovarii practicilor agricole ecologice, care vor reduce deversarea in Dunare si Marea Neagra a substantelor poluante provenite din activitati agricole.
Presedintele Iliescu a apreciat, la finalul ceremoniei semnarii celor doua acorduri, ca Banca Mondiala este unul dintre partenerii foarte activi ai Romaniei. El a adaugat ca noile acorduri au semnificatie deosebita, deoarece se refera la proiecte care au efecte punctuale in comunitatile locale.
Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud-Est, Andrew Vorkink, a apreciat ca, desi exista inca destule provocari economice, Romania se afla in cel de-al doilea an consecutiv de crestere economica, inflatia a scazut la aproximativ 30% in 2001, rezervele valutare sunt solide, iar Romania are programe de reforma puternice, care sunt sustinute de banca, de FMI si UE.
Vorkink a aratat ca, in privinta inaintarii catre economia de piata, continua sa fie necesare masurile pentru solutionarea aspectelor de ordin social.
Andrew Vorkink a declarat ca beneficiile in plan local, respectiv in Calarasi, ale Acordului de asistenta financiara nerambursabila pentru proiectul de reducere a poluarii in agricultura constau in venituri suplimentare pentru fermieri si in conditii mai bune de igiena pentru populatia locala, prin imbunatatirea calitatii apei potabile si a igienei generale la sate.
Totodata, la nivel national, efectele proiectelor vor fi imbunatatirea calitatii apelor freatice si de suprafata, progrese in alinierea la directivele UE privind protectia mediului si cresterea productivitatii in agricultura.
Pe plan international, proiectul va contribui la ameliorarea conditiilor de mediu in bazinul Dunarii si Marea Neagra, a declarat Vorkink. El a precizat ca 60% din poluarea care intra in Marea Neagra provine din Dunare.
Vorkink a apreciat faptul ca Romania a luat, in mod responsabil, masuri pentru diminuarea poluarii pe Dunare, desi poluarea fluviului provine din toate tarile riverane.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane