Partidele din coalitie trimit semnale tot mai clare ca vor sa restructureze -ca la carte- guvernul, de dragul eficientizarii activitatii executivului si pentru a reduce cheltuielile din banii publici. Toate aceste motive sunt de fapt praf aruncat in ochii cetatenilor si ai comisarilor europeni, PD, PNL, UDMR si PC obervand fiecare in parte ca astfel de intentii -dau bine la imagine-. In spatele proiectelor de reorganizare a guvernului stau de fapt incercarile disperate ale partidelor de la putere de a-si pastra functiile-cheie in executiv.
Liberalii si democratii si-au discutat ieri propunerile de restructurare a guvernului, mai intai separat si apoi in sedinta Aliantei. Desi cele doua partide au viziuni diferite asupra modificarilor din organigrama executivului, decizia finala se va lua dupa consultari in cadrul coalitiei, unde PC si UDMR isi vor anunta si ei -pretentiile-.
Pe de o parte, conservatorii au hotarat sa accepte fara obiectii propunerile partenerilor din coalitie, iar UDMR si-a conturat deja ideile privind reducerea numarului de ministere si de agentii guvernamentale – liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca formatiunea sa tinteste Ministerul Transporturilor si un eventual Minister al Dezvoltarii Regionale, care sa inlocuiasca dupa 1 ianuarie 2007 Ministerul Integrarii Europene.
Insa, dintre partidele de la putere, numai democratii ar avea de castigat dintr-o restructurare a guvernului, avand astfel posibilitatea sa isi consolideze puterea in detrimentul liberalilor, cei care au deocamdata o pozitie favorabila in executiv, in parte datorita postului de prim-ministru detinut de liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Astfel ca niciunul dintre celelalte partide din coalitie nu se grabeste sa modifice structura guvernului, liderul UDMR si conservatorul George Copos fiind nevoiti sa renunte in aceasta situatie la functiile de vicepremieri.
Organizare superficiala in PNL
Liberalii i-au desemnat pe seful cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, si pe secretarul general al guvernului, Radu Stroe, sa se ocupe de propunerile PNL privind restructurarea executivului. Responsabilii liberali ar urma sa analizeze modul in care sunt organizate guvernele din tarile Uniunii Europene si principiile care stau la baza restructurarii cabinetului primului-ministru.
Desi imediat dupa sedinta CEx al PNL de ieri, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a anuntat ca liberalii sunt pregatiti sa isi discute propunerile cu partenerii din Alianta si cu cei din coalitie in decursul aceleiasi zile, Radu Stroe ne-a declarat ca nu s-a apucat inca de analiza cu care a fost insarcinat.
Oricum, liberalii au stabilit in unanimitate sa isi sustina in continuare ministrii Agriculturii si Sanatatii, Gheorghe Flutur si Eugen Nicolaescu, doi dintre cei vizati in cazul unei remanieri. Dintre democrati, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a declarat ca dupa conflictele pe care le-a avut cu premierul Tariceanu si-a scris demisia, dar liderii PD nu i-au permis sa o depuna.
Boc cere seriozitate
Liderul PD, Emil Boc, si-a reafirmat sustinerea pentru restructurarea guvernului, ieri, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului. -Cred ca este o dovada de seriozitate si responsabilitate din partea autoritatilor romane pentru ca economisirea banului public sa se faca prin restructurarea si la nivel de guvern, nu numai prin sacrificii cerute populatiei-, a aratat Boc. Tot in sensul -eficientizarii-, PD a decis sa mai infiinteze o structura in ograda proprie: Departamentul de consultanta pentru atragerea fondurilor de la UE, ce va fi coordonat la nivel central de Mircea Toader si Anca Boagiu.
Presedintele PD a mai afirmat ca democratii sustin adoptarea pana la sfarsitul sesiunii parlamentare a unor proiecte de legi cerute de Comisia Europeana. Printre acestea se afla o initiativa a Ministerului Justitiei privind verificarea declaratiilor de avere, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, prin care se infiinteaza o noua institutie guvernamentala, Agentia Nationala de Integritate.