Piata vopselei din Romania a atins, anul trecut, un nivel de 140 milioane de euro. Desi in bransa activeaza cateva zeci de firme – producatori sau importatori -, trei sferturi din piata este -adjudecata- de patru mari jucatori. Si pentru acest an reprezentantii firmeler din domeniu estimeaza cresteri semnificative ale cifrelor de afaceri pe acest segment.
-Potrivit estimarilor, piata vopselei din Romania a atins, anul trecut, nivelul de 140 milioane de euro, adica aproximativ 90 milioane de euro, in functie de preturile la producator-, a apreciat, ieri, Laurentiu Ispir, reprezentantul Fabryo Corporation (n.r. – fost Guzu Chim), unul dintre cei patru mari producatori din Romania.
Trei sferturi din piata, -acoperita- de patru firme
Potrivit acestuia, mare parte a pietei din Romania se imparte in acest moment intre patru producatori. -Aproximativ 75% este acoperita de patru companii, respectiv Dufa, Kober, noi (n.r. – Fabryo) si Policolor, care detine fiecare cate 15-20% din piata. Urmeaza o clasa de mijloc, unde se afla cinci producatori, precum Dyo sau Atlas, si alte firme care detin cote mai mici de piata-, a adaugat reprezentantul Fabryo, care apreciaza ca mai mult de jumatate din piata, respectiv 55%, este reprezentata de vopseluri lavabile, urmate de cele alchidice – 35% si lacuri – 10%. -Va creste cererea, deci si productia la primele doua categorii-, a apreciat Ispir, adaugand ca perioada de varf in ceea ce priveste vanzarile de vopsea este inainte de Paste, dar si in lunile iulie, august, septembrie si chiar octombrie, cand vanzarile de vopsea cresc de aproape patru ori, comparativ cu o luna normala, din -extrasezon-
Investitii si produse noi
Producatorul de vopsele Guzu Chim a anuntat, ieri, ca si-a schimbat denumirea in Fabryo Corporation si ca va investi in acest an aproximativ patru milioane de euro pentru finalizarea constructiei unei fabrici, amplasata in localitatea Popesti-Leordeni. -Investitiile vizeaza reabilitarea cladirilor existente, achizitionarea unor linii noi de fabricatie si dublarea capacitatilor de productie-, a declarat, ieri, directorul general si actionarul majoritar al firmei, Daniel Guzu. Potrivit acestuia, fabrica va produce vopsele lavabile si pe baza de solventi si va avea o capacitate zilnica de circa 250 de tone. Fabryo Corporation estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri cu 25% mai mare fata de nivelul realizat anul trecut, de aproximativ 25 de milioane de euro.
-In ultimii ani am avut o crestere de 20-25% a cifrei de afaceri si credem ca acest nivel se va pastra si in acest an-, a precizat Guzu. Fabryo este al treilea producator de vopseluri de pe piata romaneasca, peste 95% din productie fiind destinata pietei interne, iar restul de 5% reprezinta exporturi in Republica Moldova. Recent, Fabryo a incheiat un parteneriat pe cinci ani cu grupul DuPont pentru dezvoltarea de produse noi, conform retetelor elaborate de cercetatorii DuPont, si pentru folosirea de materie prima DuPont in vederea realizarii unei game de vopsele pe baza de teflon. In urma acestui parteneriat vor fi lansate trei noi produse Fabryo pe baza de teflon, urmand ca in acest an sa fie vandute aproximativ 1.500 de tone din noua gama. Reprezentantii DuPont, grup cu activitati in agricultura, nutritie, electronica, comunicatii si siguranta si protectie, case si constructii, transport si echipament, au anuntat cu doua saptamani in urma ca intentioneaza sa intre in acest an pe piata romaneasca a constructiilor.