Home Cultură 10 ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea...

10 ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România

DISTRIBUIŢI

Împlinirea a zece ani de la vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea a prilejuit o suită de manifestări, desfășurate în ziua de 7 mai, organizate de Secția de filologie și literatură a Academiei Române împreună cu Biserica Romano Catolică.

În sala „Th. Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția de fotografii „Ut unum sint – Ioan Paul al II-lea“, „Cracovia lui Ioan Paul al II-lea“ și „Papa Ioan Paul al II-lea văzut de Arturo Mari“. După cuvântul inaugural rostit de acad. Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române, au rostit alocuțiuni criticul de artă Dan Hăulică, membru corespondent al Academiei Române, Teodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, și prof. pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catalic „Sf. Iosif“ din Iași. În acest cadru au fost lansate trei cărți: Albumul aniversar „Catedrala Sf. Iosif“, prezentat de dr. Tereza Sinigalia, „La revedere în rai“ de Arturo Mari, al cărui cuvânt a fost citit de Părintele Gabriel Popa și „Ioan Paul al II-lea – Papă sfânt“ despre care a vorbit autorul Nicolae Mareș.
Fundamentele unei civilizații a iubirii: dreptatea, solidaritatea, angajarea pentru binele comun, conviețuirea fraternă
În aula Academiei Române s-a desfășurat simpozionul aniversar „Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea“, deschis cu alocuțiunea acad. Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române. Evocând vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, acad. Dan Berindei a spus: „Aniversăm un moment de referință, unic în dimensiunile sale și, totodată, îndrăznesc să spun, un moment istoric în care timpul s-a oprit în loc și oamenii, noi toți, au devenit atunci mai buni, uitând micimile cu care ne confruntăm zilnic pentru a întâmpina o personalitate de excepție… Ioan  Paul al II-lea a slujit firesc ca întâistătător al unei mari Biserici pe Dumnezeu, dar, cu dăruire și cu mare putere de înțelegere, cu fermitate și blândețe, într-o fericită îmbinare, a slujit cauza oamenilor, preocupat de viitorul lor, de soarta umanității în întregul ei… Ne putem întreba dacă marea răsturnare la care am asistat la sfârșitul anilor ’80, când un sistem totalitar a fost demantelat ar fi avut loc în felul în care s-a desfășurat dacă n-ar fi existat înzestratul artizan, care a contribuit enorm, în patria sa Polonia cu prioritate, dar nu numai, la realizarea acestui proces istoric care a schimbat fața lumii“.
Din mesajul transmis de Dl. Traian Băsescu, președintelui României, citit de consilierul de stat Bogdan Cazaban, reținem: „Astăzi celebrăm un eveniment care a marcat istoria creștinismului prin întâlnirea dintre Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist și, deopotrivă, istoria românilor, confirmând vocația noastră europeană și recuperând simbolic unitatea unei memorii spirituale și culturale… Cu simplitate și căldură, ca pelerin al păcii, Papa Ioan Paul al II-lea a reamintit în România fundamentele unei civilizații a iubirii, după cum însuși spunea: «dreptatea, solidaritatea, angajarea pentru binele comun, conviețuirea fraternă». Sunt profund convins că marele eveniment petrecut cu un deceniu în urmă la București va avea în continuare în societatea noastră, în relațiile dintre Biserici, în inimile noastre roadele de speranță pe care Papa Ioan Paul al II-lea însuși le dorea pentru poporul român“.
Intitulându-și simbolic mesajul „Lumină peste timp“, Preafericitul Părinte Daniel a caracterizat prima vizită a unui Papă al Romei într-o țară majoritar ortodoxă ca o „convergență concretă a mai multor lumini și speranțe“. După prezentarea semnificațiilor acestei vizite, PF Daniel a subliniat „De fapt, valorile autentice și mari nu pot fi închise în frontiere și tipare înguste. Ca și lumina, ele se revarsă dincolo de sursa sau contextul care le-a generat. Ceea ce este profund uman, lumină sau frumusețe spirituală a chipului lui Dumnezeu în om, se împrăștie și se recunoaște în plan universal, devenind patrimoniu spiritual al umanității, care deodată include și transcende specificul individual, național, religios și cultural. Papa Ioan Paul al II-lea, prin profilul său spiritual deosebit, s-a înscris în perspectiva amintită mai sus. Deși între Ortodoxie și Catolicism există încă deosebiri și obstacole în refacerea unității ecleziale, totuși aceste două Biserici majore percep, proclamă și promovează, în comun sau în paralel, valorile Evangheliei, transcendența persoanei, demnitatea și eternitatea umanului iubit de Dumnezeu și iubitor de Dumnezeu.
În mesajul transmis participanților, citit de Nunțiul Papal, Papa Benedict al XVI a amintit de cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea: „Mereu voi purta în inimă amintirea vizitei mele în țara voastră și iubirea care mi-a fost arătată cu această ocazie, atât de creștinii catolici, cât și de creștinii ortodocși. Păstrez în suflet strigătele poporului în timpul celebrării euharistice din Parcul Izvor: unitate, unitate. Nu voi putea șterge niciodată din minte entuziasmul de pe chipurile lor și gesturile de fraternitate din acea întâlnire istorică“. Au fost amintite și cuvintele Preafericitului Teoctist, rostite în 2002, la Vatican: „Bucuria și lumina de pe chipurile credincioșilor ortodocși și catolici din România au fost semnul unei binecuvântări a Duhului Sfânt care invită Bisericile noastre la o colaborare mai intensă pentru unitate“. Apreciind acest simpozion „un act de cultură și credință“, Nunțiul Papal a concluzionat: „România, …între latinitas și Bizanț, poate deveni un loc de întâlnire și de comuniune, contribuind astfel la consolidarea civilizației iubirii în Europa și în lumea întreagă“.
Au urmat comunicările prezentate de acad. Eugen Simion, acad. Nicolae Breban și acad. Augustin Buzura. Acad. Eugen Simion a subliniat rolul esențial pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a avut în istoria secolului trecut, contribuind la prăbușirea sistemului totalitar. Sunt vii în memorie cuvintele Sanctității Sale rostite când a ajuns întâistătătorul Bisericii Catolice: „Nu vă fie frică; deschideți, deschideți larg porțile lui Cristos; pentru puterea Sa mântuitoare… Cristos se află înlăuntrul omului. Numai El știe“. Apoi, acad. Eugen Simion a evocat întâlnirea de la Vatican cu Sfântul Părinte, cu prilejul prezentării ediției jubiliare a Bibliei de la Blaj, când a acceptat să fie membru de onoare al Academiei Române. „Erudit, înțelept, creștin. Ioan Paul al II-lea a făcut un mare dar națiunii române“, pentru care se cuvin mulțumiri, deoarece „cu Dumneavoastră în spirit ne este mai puțin frică în lume…“
În cuvântul rostit, în încheierea lucrărilor, E.S. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, membru de onoare al Academiei Române, a spus: „El, chemat să întărească credința între frații săi, ne-a primit cu vorba; ne-a spus din inimă cuvinte care s-au întipărit în sufletele noastre pentru totdeauna și în care am citit dorința lui ca să ne fie bine, adevărul că ne iubește… Ne-a chemat să zidim viitorul pe stânca tare a Evangheliei. Ne-a primit ca popor, ascultându-ne… Ne-a primit cu brațele deschise. Era adevărat ce spunea: «Românie te îmbrățișez cu tot ce ai, cu tot ce cuprinzi!» și acest „om trimis de Dumnezeu, acest profet“ a văzut „țara noastră prosperă, frumoasă, purtătoare de bine, de pace“. Pentru toate „memoria Papei rămâne în noi ca purtătoare și chemătoare de bine!“

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.