Home Actualitate Gratie ofiterilor de la Crima Organizata, 26 tone de stupefiante n-au mai...

Gratie ofiterilor de la Crima Organizata, 26 tone de stupefiante n-au mai ajuns la consumatori

DISTRIBUIŢI

Ofiterii de la Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog sunt cei care se lupta cu forma cea mai avansata a criminalitatii. Ei sunt cei care se infiltreaza in diferite organizatii criminale, se expun unor riscuri extreme, isi sacrifica viata de familie si chiar risca sa piarda contactul cu civilizatia. Actualul sef al Directiei de Combatere a Crimei Organizate este generalul Mihai Stoica, -Meseriasul-, cum ii spun pe la spate subordonatii.

Dintre toate segmentele crimei organizate, ofiterii spun ca cel mai greu este sa lupti impotriva drogurilor.

-Pe linia combaterii traficului si a consumului de stupefiante au fost constatate peste 900 de infractiuni, cu 657 mai multe ca in anul 2000. Diferenta este extrem de mare, mai ales ca restructurarea a insemnat si reducerea schemelor cu peste 100 de oameni. De asemenea, au fost cercetate peste 1.073 de persoane implicate in traficul de stupefiante. Cantitatile de droguri confiscate sunt si ele impresionante, adica peste 25.199 de kilograme, cee ce inseamna mai mult decat s-a confiscat in ultimii 20 de ani-, spune generalul Mihai Stoica.

Romania, paradisul consumatorilor europeni

Anul 2001 a adus si cateva premiere. Au fost descoperite primele culturi de canepa indiana, mac si canabis si primul laborator de procesare a drogurilor.

Nefiind abilitati sa se implice in actiunile de prevenire a consumului de droguri, ofiterii DCCOA au incercat sa limiteze, cat mai mult posibil, accesul consumatorilor la distribuitori. Pentru prima oara, micii bisnitari, cei care vand 10-20 doze de droguri, au intrat in vizorul celor de la Crima Organizata, operandu-se peste 400 de arestari.

-Fara sa ma laud, eu zic ca am reusit sa tinem fenomenul sub control, daca ne raportam nu neaparat la fenomen, ci la situatia din alte tari. Pe piata romaneasca a existat chiar un moment critic, un moment ?çzero?ê al ofertei de droguri, ajungand de ?çminune?ê in Europa, din cauza mitingului consumatorilor, care nu mai aveau de unde sa-si procure stupefiantele-, precizeaza generalul Stoica.

-Ducem un razboi pe care nu ne putem permite sa-l pierdem-

Actiunile dure ale Politiei au redus traficul, dar au -inrait- si mai mult distribuitorii, care au inceput sa foloseasca metode din ce in ce mai complicate pentru a introduce drogurile in tara sau pentru a le vinde. In aceste conditii, destramarea retelelor de trafic de stupefiante devine tot mai dificila si mai greu de probat, pentru ca ele sunt foarte bine organizate, sub forma de cartel, si beneficiaza de sume imense de bani.

-E normal ca traficantii sa reactioneze, dar nici noi nu vom soma. In primele zile ale anului 2002, am retinut 40 de mici distribuitori si sunt convins ca vor urma si capturi ?çgrele?ê de droguri. Intre noi si ei e un razboi permanent si, din pacate, noi nu ne putem permite sa pierdem-, adauga seful DCCOA.

Traficul de persoane, cea mai rentabila -afacere- din 2001

Pe langa traficul de droguri in atentia ofiterilor de la Crima Organizata s-a aflat si traficul de persoane, pe aceasta linie fiind inregistrate 756 de infractiuni.

Alte 108 cazuri au fost legate de filiere internationale de prostitutie si proxenetism. In cele mai multe cazuri, tinerele erau racolate prin intermediul anunturilor de mica publicitate si scoase ilegal din tara spre Ungaria, in cazul in care -marfa- era destinata pietei occidentale, sau spre Iugoslavia, in cazul in care viitoarele -dansatoare- urmau sa ajunga in Bosnia, Macedonia, Grecia sau Cipru.

Bine -cosmetizate-, masinile de lux se pierd fara urma

Traficul cu masini furate, o mai veche -pasiune- a romanilor, nu a fost nici el uitat. Ofiterii de la DCCOA au depistat peste 250 de astfel de infractiuni. Furate din Germania sau Italia, masinile ajungeau fie in Romania, fie in Republica Moldova, bineinteles dupa ce erau -cosmetizate- corespunzator. Ultimul caz de acest gen a fost constatat chiar la inceputul acestui an, atunci cand au fost retinute patru persoane, trei straini si un roman, care se ocupau cu astfel de afaceri. Cercetarile au aratat ca cei patru furasera peste 40 de masini de lux, Politia nereusind sa recupereze decat cinci.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.