– Un numar de 21 de persoane din Falticeni sunt internate in Spitalul Municipal din localitate, iar alte 372 de persoane sunt tratate in ambulatoriu dupa ce au fost diagnosticate cu boala diareica acuta.
– Din probele biologice recoltate de la bolnavi s-a izolat bacilul dizenteric -Shigella sonnei-.
– Speciaalistii spun ca -imbolnavirile sunt, foarte probabil, de natura hidrica, cauzate de consumul apei din retea cu contaminare fecala-.
– Seful Inspectoratului Scolar Suceava absolva de vina institutiile de invatamant
Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Odette Nicolae, a declarat ca focarul de boala diareica acuta existent in municipiul Falticeni numara 372 de cazuri, din care in 21 s-a recomandat spitalizarea. Cele mai multe imbolnaviri, 137, au fost inregistrate in data de 14 ianuarie, iar pana in prezent numarul pacientilor care s-au prezentat la medici este in scadere evidenta. Cea mai afecatata grupa de varsta este 10-14 ani, fiind inregistrate 135 de cazuri, iar alte cinci cazuri s-au inregistrat la copii de pana la un an. -Imbolnavirile sunt, foarte probabil, de natura hidrica, cauzate de consumul apei din retea cu contaminare fecala. Se monitorizeaza zilnic calitatea apei din retea in zona afectata, atat din punct de vedere chimic, cat si bateriologic-, a spus Nicolae.
Directorul DSP a precizat ca, din probele biologice recoltate de la bolnavi, s-a izolat bacilul dizenteric -Shigella sonnei-.
-Au fost recoltate probe biologice de la bolnavii internati si de la o parte din cei tratati in ambulatoriu. Probele de apa din reteaua de apa, recoltate de DSP Suceava in 15 si 16 ianuarie, au fost corespunzatoare din punct de vedere chimic-, a spus Nicolae.
Ea a recomandat populatiei din zona unde au fost inregistrate cele mai multe cazuri din municipiul Falticeni sa consume apa minerala sau apa din reteaua de apa potabila numai dupa fierberea acesteia timp de 30 de minute.
Odette Nicolae a spus ca ancheta epidemiologica a DSP Suceava va preciza amploarea fenomenului si cauza imbolnavirilor.
Focarul de boala diareica acuta din Falticeni a aparut din cauza calitatii necorespunzatoare a apei potabile din reteaua orasului, a declarat, vineri, prefectul judetului Suceava, Ioan Cusnir.
Prefectul Ioan Cusnir afirma ca, potrivit primelor supozitii, apa potabila din reteaua orasului Falticeni ar fi fost contaminata in urma infiltrarii apei menajere, din cauza unei defectiuni inregistrate la retea in 12 ianuarie.
La ora actuala, a adaugat prefectul de Suceava, inspectori ai Directiei de Sanatate Publica, ai Protectiei Mediului si ai Directiei Tehnice, precum si politisti si reprezentanti ai Parchetului ancheteaza cazul pentru a identifica persoanele vinovate de aceasta situatie.
-Sunt raspunderi directe si destul de serioase. Exista o suma de nereguli si va fi neplacut pentru multi-, a mai spus prefectul Ioan Cusnir. El a apreciat ca principalele cauze ale producerii acestui incident sunt superficialitatea si neglijenta.
Scoala nu este vinovata de imbolnavirea copiilor de la Falticeni
Seful invatamantului sucevean, Mihai Vitcu, ne-a declarat ca -boala diareica acuta care s-a semnalat zilele trecute, la Falticeni, nu este un fenomen specific scolii, ci o problema care s-a manifestat intr-o anumita zona a orasului-.
Inspectorul general a adaugat ca, din informatiile pe care le detine, -boala s-a manifestat si la prescolari, precum si la adulti, fiind afectate chiar si cadrele de la Jandarmeria din Falticeni. Mihai Vitcu s-a aratat multumit de faptul ca directorii scolilor generale 2, 3 si 6, precum si cel al Colegiului National -Nicu Gane- au informat imediat inspectoratul despre aceste cazuri. -Este un semnal pozitiv ca scoala manifesta o grija deosebita fata de aceste probleme, pentru a nu se mai repeta situatia de la Botosani-, a declarat Mihai Vitcu, adaugand ca la cele patru scoli nu s-a inregistrat un numar mare de absente.