Reînhumarea poetului și scriitorului ungar Nyiro Jozsef, care a declanșat un adevărat război al declarațiilor între România și Ungaria, a fost anulată, iar în locul ei s-a desfășurat doar o slujbă de pomenire a acestuia. Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat că reînhumarea lui Nyiro, care trebuia să aibă loc la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, deoarece autorizația de reînhumare a fost contestată de Prefectura Harghita. „Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, și potrivit ultimei sale dorințe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizație greșită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ.
În acest moment autorizația a fost anulată, iar noi a trebuit să renunțăm la reînhumare. Încă nu știm dacă primarul a făcut această greșeală intenționat sau nu”, a spus Molnar Miklos. La slujba de pomenire a lui Nyiro Jozsef au participat ieri, la Grădina Preoților din Odorheiu Secuiesc, aproximativ 2.000 de persoane. Sujba a fost oficiată de preoții bisericilor istorice din oraș. Momentul ales de unguri pentru a încerca reînhumarea lui Nyiro Jozsef nu a fost întâmplător. În week-end-ul care s-a încheiat, catolicii și reformații au sărbătorit Rusaliile, iar mii de unguri au ajuns în România pentru pelerinajul anual de la muntele ?ê?£umuleul Mic (jud. Harghita).
Potrivit estimărilor, ieri au participat la slujbele de la ?ê?£umuleul Mic 125.000 de persoane. Printre participanții la cele două manifestări s-au numărat oficialități locale și din Ungaria, printre care vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, și Vona Gabor, președintele partidului de extremă dreapta Jobbik.
Cu poliția după o urnă goală
Sâmbătă, o urnă în care se presupunea ca s-ar afla cenușă a lui Nyiro Jozsef a fost găsită de polițiști în localitatea harghiteană Corund, într-un autoturism cu care un oficial din Ungaria se deplasa către Șumuleu Ciuc, localitate de unde se începe pelerinajul. Potrivit unor surse din poliție, respectivul cetățean a refuzat să deschidă bagajul, fiind necesară chemarea la fața locului a unui procuror. După ce procurorul a dispus desigilarea urnei, s-a constatat că aceasta e goală. „Procurorul a dispus desigilarea și deschiderea urnei, moment în care s-a constat că aceasta este goală", a spus Gheorghe Filip, purtător de cuvânt al IPJ Harghita. El a precizat că acest fapt a fost o surpriză pentru polițiști, întrucât oficialul ungar declarase că în urnă era cenușă umană, iar din documentele de însoțire ale acesteia reieșea același lucru. Filip a mai spus că urna a fost restituită persoanei în cauză, poliția desfășurând în continuare activitățile pe care procurorul le va dispune. În legătură cu identitatea persoanei percheziționate, liderul PCM, Szasz Jeno, a declarat că bărbatul asupra căruia a fost găsită urna este Lukacs Csaba, diplomat împuternicit de Parlamentul Ungariei ca purtător de cuvânt în cazul reînhumării lui Nyiro Jozsef.
Înhumarea ar putea avea loc, dar într-un cadru privat
Solicitarea pentru obținerea autorizației de înhumare a fost trimisă de Parlamentul ungar primăriei din Odorheiu Secuiesc vinerea trecută. „Documentația a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi și ca atare, într-o jumătate de oră – o oră, s-a eliberat adeverința pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef”, declara Bunta Levente, primarul orașului. El a precizat că autorizația a fost solicitată pentru înhumarea cenușii lui Nyiro, rămășițele pământești ale acestuia fiind incinerate la Budapesta la 22 mai. Autorizația de înmormântare a fost contestată, însă, de prefect, urmând ca instanța să dea un verdict pe 20 iunie. Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyir?àÔÇÿ Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităților române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta. De asemenea, MAE și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc. Cu toate acestea, înmormântarea ar putea avea loc într-un cadru privat, în conformitate cu legislația românească, fără onoruri sau ceremonii speciale. Nyiro Jozsef s-a născut pe 8 iulie 1889 la Jimbor (comuna Homorod), județul Brașov, ajungând în cel de-al doilea război mondial în elita partidului maghiar de orientare nazistă și antisemită „Crucea cu săgeți“. De acest partid se leagă guvernarea în ultima fază a războiului, perioadă în care s-a declanșat Holocaustul pe teritoriul Ungariei. Mai cunoscută decât opera sa este activismul său politic în partea extremei drepte în perioada mai sus menționată. Despre el specialiștii reuniți la o conferință în 2007 au afirmat că „a fost liderul propagandei radiofonice a extremei drepte“. Reamintim că partidul „Crucea cu săgeți“ a fost fondat de Ferenc Szalasi, cel care avea să fie declarat drept criminal de război ca urmare a atrocităților comise împotriva evreilor din Ungaria, după ce această formațiune a preluat puterea în 1944. Partidul lui Szalasi a promovat fervent, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, refacerea Ungariei Mari. Fondat de Ferenc Szalasi, declarat criminal de război ca urmare a atrocităților comise împotriva
populației evreiești din Ungaria, după preluarea puterii în 1944. „Crucea cu Săgeți“ a urmărit, în Al Doilea Război Mondial, refacerea Ungariei Mari și promovarea naționalismului hungarist. De asemenea, Nyiro, decedat în 1953 la Madrid, a fost un bun prieten al lui Albert Wass, un alt „poet de curte“ a lui Szalasi. Wass a fost condamant la moartea în absență în 1946 pentru crime de război.
Guvernul român este „necivilizat“ și „barbar“
Președintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo (foto), a lansat critici dure la adresa Guvernului în această chestiune, afirmând că Executivul are un „comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar” și că a asistat la manifestări „isterice” și „paranoide”. „Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva și-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorințe. Parlamentul ungar a fost abilitat să se ocupe de reînhumare și au trecut mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat probleme. Eu chiar am făcut o solicitare verbală către ministrul Culturii din Guvernul Ungureanu (Kelemen Hunor – n.r.) să participe, într-un fel sau altul, la această reînhumare. Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci și o celebrare a reîntoarcerii lui Nyiro Jozsef acasă. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal. Suntem acuzați în mod rușinos și noi, și Nyiro, și a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa scriitorului din partea Guvernului, care a depășit limita comicului”, a declarat Kover. Demnitarul ungar a adăugat că le-a scris Robertei Anastase și lui Vasile Blaga pentru a le cere ajutorul în această problemă. Kover a mai spus că nu înțelege reacția părții române, că le transmite „prietenilor români” să nu creadă în calomnii și că îi respectă pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Lucian Blaga, deși „unii îi denigrează” precum pe scriitorul Nyiro Jozsef. Problema reînhumării lui Nyiro ar putea fi discutată de premierii român și ungar la proxima întâlnire. Potrivit ministrului pentru relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, premierul Victor Ponta se va întâlni în jurul datei de 1 iunie cu omologul său ungar, Viktor Orban, și atunci se vor clarifica aceste chestiuni, inclusiv afirmații ale oficialilor de la Budapesta care susțin că în România se încalcă drepturile minorităților.
Bogdan Cristescu