Asociatia Producatorilor de Alcool si Bauturi Alcoolice din Romania – Garant va transmite reprezentantilor Fondului Monetar International o scrisoare deschisa in care solicita reconsiderarea principiilor de negociere privind sistemul de taxare si impozitare in Romania, a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant.
-Daca in Romania nu se va realiza o corelare intre salariul mediu pe economie si nivelul de taxare si impozitare, nu se va ajunge decat la extinderea pietei negre a alcoolului. Principiile FMI nu sunt benefice pentru piata romaneasca, coruptibila si predestinata prohibitiei-, a subliniat Dascalu.
Potrivit presedintelui Garant, societatile care activeaza in domeniul alcoolului au lucrat in 2001 la doar 50% din capacitatea de productie, valoarea pierderilor raportate de acestea fiind estimata la 1.000 miliarde de lei.
Totodata, nivelul evaziunii fiscale din accize si TVA a fost estimat, pentru anul trecut, la 6.500 miliarde de lei.
Conform datelor Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Alcoolice din Romania, in anul 2001 s-au consumat, oficial, aproximativ 420.000 hectolitri de alcool, in conditiile in care consumul real de alcool se ridica la circa 1.600.000-1.800.000 hectolitri.
Dascalu a adaugat ca, pana in prezent, au obtinut autorizatie de functionare doar 90 de societati comerciale producatoare de alcool si 120 de producatori de bauturi alcoolice, din totalul existent de 147 de distilerii si 1.500 de imbuteliatori.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane