Daca, sub conducerea lui Teodor Nicolaescu, faptele petrecute la Banca Romana de Scont reprezinta, in acceptiunea specialistilor BNR, -o frauda pura-, ceea ce se intampla in clipa de fata, cand Banca Centrala gireaza practic conducerea BRS, frizeaza absurdul. Din momentul in care a preluat fraiele bancii, una dintre primele griji ale anchetatorului special al BNR, Nicolae Cinteza, a fost reconstituirea operatiunilor financiare reale, pentru a se lamuri astfel mecanismul transferurilor si creditelor fictive operate de Nicolaescu.
Astfel, toti clientii bancii au fost invitati sa sesizeze bancii toate operatiunile din extrasele de cont desfasurate fara acordul lor sau cele care nu concorda cu documentele justificative pe care le detin. Asa cum era de asteptat, unii dintre ei au semnalat ca nu recunosc solicitarile de confirmare a soldului, precizand ca acesta nu le apartine (de exemplu sesizarea cu nr. 142/15.01.2002, inregistrata la BRS – Sucursala Bucuresti). Altii au raspuns BRS ca nici macar nu sunt clienti ai sai, aratand ca nici nu au deschis vreodata cont la aceasta banca!
Incredibilul se produce insa pe 17 ianuarie, cand clientii BRS primesc din partea bancii un raspuns naucitor: -Soldurile conturilor dvs. la 31.12.2001 sunt cele rezultate in urma operatiunilor inregistrate in conturi in cursul anului 2001. In urma reclamatiei dvs., urmeaza sa analizam in cel mai scurt timp, prin confruntare cu documentele justificative existente in banca, fiecare operatiune reclamata. Corectarea extraselor de cont se va putea face numai dupa terminarea verificarii organelor competente. Ne exprimam regrete ca, din motive independente de vointa noastra, v-am creat probleme-.
Sa traducem acum acest raspuns, fiindca, la prima vedere, din el nu se poate intelege nimic. Prima fraza este perfect ilogica: cu alte cuvinte, clientul reclama ca nu recunoaste soldul din extrasul de cont si nici o sumedenie de operatiuni bancare de pe acesta, iar din partea bancii aflate sub onor administrarea BNR i se raspunde ceva la genul: -Si ce daca? Asta-i soldu* din calculator, noi p*asta il luam in calcul!-. Amanuntul ca soldul cu pricina era rezultatul -ciordelilor- lui Nicolaescu? Nu stim, nu ne intereseaza – pare sa li se fi raspuns clientilor. Nu putem sa nu constatam cat de asemanatoare este pozitia bancii cu felul in care -Dorulet- Nicolaescu isi indemna clientii sa-si asume foile de mana transmise in loc de extras de cont, -pana la remedierea defectiunilor sistemului informatic al bancii-.
Un fapt si mai aiuritor este semnalat insa de o alta firma ce a derulat operatiuni prin BRS, care, in corespondenta oficiala purtata cu un partener de afaceri, ii transmite acestuia: -Va facem cunoscut ca, in urma punctajului efectuat la sediul BRS cu reprezentantul nostru, intre extrasele de cont in original primite si extrasele de cont ridicate in duplicat in data de 18.01.2002 de la BRS Bucuresti, au aparut diferente (…)-. Rezulta, asadar, ca, in perioada in care Banca Nationala a administrat BRS, cineva a fabricat alte duplicate la extrasele de cont originale, pentru a acoperi ceva! Ce? Singurul raspuns logic ar fi: fraudele lui Teodor Nicolaescu!
Ieri, Grupul Dramiral, cel care a semnalat Politiei, Parchetului si Bancii Nationale ilegalitatile de la BRS, a remis bancii o solicitare privind realizarea unui punctaj intre actele primare pe care le poseda si evidenta din calculatoarele BRS, deoarece a constatat ca in evidentele bancii n-au fost operate ordine de plata emise de titularul de cont, desi au aplicata stampila de decontare a BRS, partenerilor ajungandu-le exemplarul roz, nu insa si sumele aferente, care au luat o alta destinatie. Din acest motiv, Dramiral considera ca evidentele din calculatoarele BRS sunt nereale, continand date false asupra operatiunilor ordonate de titularul de cont. In cazul in care banca refuza acest punctaj, Grupul Dramiral ia in considerare chiar -formularea unei plangeri penale impotriva actualei conduceri a BRS si a reprezentantilor Bancii Nationale a Romanie, care, insusindu-si operatiunile efectuate de Teodor Nicolaescu si considerandu-le reale, pot deveni complici la savarsirea operatiunii de fals si uz de fals-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane