Cea mai bună jucătoare de tenis a Canadei, Eugenie Bouchard, nu face parte din echipa anunțată pentru meciul cu România, din barajul pentru Grupa Mondială a Fed Cup, programat la Montreal, pe 18 și 19 aprilie.
Lotul canadian cuprinde doar trei jucătoare, Sharon Fichmann, Gabriela Dabrowski și Francoise Abanda.
”Chiar și fără Simona Halep, România este totuși o echipă periculoasă”, a declarat căpitanul echipei Canadei, Sylvain Bruneau, citat de site-ul federației naționale de tenis. ”Româncele au valoare și sunt motivate să își propulseze echipa în Grupa Mondială pentru prima oară după mult timp. Vrem să fim siguri că suntem bine pregătiți și să profităm de avantajul terenului propriu. Vom fi gata pentru aceste mari bătălii”, a mai spus Sylvain Bruneau, în perspectiva meciului de pe Maurice-Richard Arena.
Dacă echipa Canadei nu o va avea pe Bouchard, numărul șapte mondial, România va fi lipsită de Simona Halep, numărul trei mondial, sau Monica Niculescu (62 WTA), dar le va avea pe Irina-Camelia Begu (36 WTA simplu, 60 WTA la dublu), Alexandra Dulgheru (68 WTA), Andreea Mitu (107 WTA) și Raluca Olaru (58 WTA la dublu), conform AGERPRES.
Abanda (18 ani), aflată pe locul 243 în lume, a debutat în februarie în echipa Canadei. Fichman, clasată pe 206, a debutat în 2005 în echipa Canadei, la doar 14 ani, și are un bilanț de 22 de victorii și 9 înfrângeri. Acum revine în lot după ce a ratat ultimul meci din cauza unei accidentări, cu speranța că va fi recuperată până la ora meciului. Dabrowski (177 WTA la simplu) este cea mai bună jucătoare de dublu a Canadei, poziția a 42-a în lume, iar la Monterrey, luna trecută, a câștigat al doilea titlu WTA din carieră, alături de poloneza Alicja Rosolska.
Dulgheru a învins-o pe Dabrowski anul acesta, cu 6-2, 6-2, în calificări la Doha, și este la egalitate cu Fichman, 1-1. Fichman s-a impus în 2009, cu 6-3, 6-7 (2), 6-2, în semifinale la Biella, iar Alexandra a învins în 2012, la Cali, în primul tur, cu 6-2 6-0.
Mitu a fost învinsă de Abanda, cu 6-1, 6-1, anul trecut, în calificări la US Open, dar s-a impus în ambele confruntări cu Fichman, în 2012 la Sofia, în finală, cu 6-4, 3-6, 6-3, și în 2013, în calificări la Wimbledon, cu 6-3, 6-7 (7), 6-2.
Până la debutul meciului, căpitanii ambelor echipe au posibilitatea de a mai face două schimbări în loturi, anunță federația canadiană, precizând că o a patra jucătoare va fi nominalizată în perioada următoare.
România, care nu a mai jucat în eșalonul de elită al Fed Cup din 1992, a trecut în primul tur al Grupei Mondiale II de Spania, în februarie, la Galați, cu scorul de 3-2. Canada, fără principala sa jucătoare, Eugenie Bouchard, a fost învinsă cu 4-0, la Quebec, de Cehia, deținătoarea trofeului.
România și Canada s-au întâlnit o singură dată până acum în Fed, Cup, în 1983, în Elveția (Zurich), când echipa noastră se impunea cu 3-0 în primul tur al Grupei Mondiale. Lucia Romanov a învins-o cu 6-2, 6-3 pe Angela Walker, Virginia Ruzici a dispus cu 7-6, 6-0 de Carling Bassett, iar perechea Florența Mihai/Lucia Romanov a câștigat cu 6-3, 6-4 disputa cu cuplul Carling Bassett/Jill Hetherington.