Din ciclul „Sebastian Ghiță are uneori dreptate!” vă prezentăm un nou capitol al romanului: „Nu atacați multinaționalele!”, după cum ne-a recomandat recent șeful Oracle România, Sorin Mîndruțescu.
Încă din anul 2007, Ministerul Justiției anunță necesitatea realizării unui sistem integrat de management al resurselor în sistemul judiciar. Acest sistem trebuia să includă Ministerul Justiției împreună cu instanțele judecătorești, Consiliul Superior al Magistraturii împreună cu Institutul Național al Magistraturii și cu Școala națională de Grefieri, Ministerul Public împreună cu parchetele de pe lângă instanțele judecătorești, Înalta Curte de Casație și Justiție și Administrația Națională a Penitenciarelor.
Sistemul trebuia să integreze procesele de management al resurselor material și umane și de suport decizional din cadrul instituțiilor din sistemul judiciar cu scopul de a îmbunătăți eficiența întregului sistem și activitatea instituțiilor componente. Modulele principale funcționale ale acestui sistem numit RMS sunt: Finanțe, Resurse Umane, Sistemul de management al informațiilor, Sistemul de relații cu Publicul și Înregistrarea documentelor.
Realizarea acestui sistem a fost cu finanțare și licitație prin Banca Mondială. Au candidat consorțiile: IBM, HP, INTRAROM.
A câștigat oferta cea mai scumpă de 14 milioane de euro de la INTRAROM cu soluție ORACLE APPLICATIONS.
Contractul a fost semnat în decembrie 2010, cu condiționalitate monitorizată Banca Mondială cu risc de anulare a sumelor de împrumut în cazul neîndeplinirii obiectivului: RMS funcțional 100% până la 31 martie 2014.
Obiectivul nu a fost nici pe departe îndeplinit. Sistemul nu este funcțional. Se fac în curând 5 ani de zile de când se tot încearcă implementarea acestui sistem. Au lucrat toți prietenii lui Oracle: integratorul INTRAROM, TOTAL NETWORK SOLUTIONS, ROMSOFT, NOVENSYS, și mulți, mulți alții. Chinuială mare.
Oracle și-a luat de mult banii pe licențe de numai 5 milioane de euro, iar restul echipei continuă implementarea sistemului.
Se anunță un eșec.
Pe surse, se anunță o nouă prelungire. Al 6 –lea an. Echipele de implementare s-au tot schimbat. Rezultatul este din ce în ce mai dezamăgitor și, deocamdată, nu se vede luminiță de la capătul tunelului.
Și alte zvonuri apar că Ministerul Justiției va da banii înapoi Băncii Mondiale și va reporni o nouă licitație pentru sistemul RMS.
************
Intrarom este controlată de grecul Socrates Kokkalis, recrutat de STASI şi încadrat în Divizia XV sub numele conspirativ “Rocco”, având codul numeric “953/63”. Dosarul personal din arhiva STASI este înregistrat “MfS XV 953/63/”, de la dreapta la stânga: anul recrutării, numărul recrutului, numărul diviziei din care făcea parte şi iniţialele Ministerului Securităţii Statului al fostului RDG. Faptul că afaceristul Kokkalis opera sub pseudonimul “Rocco” a fost stabilit, în urma cercetărilor, de magistratul german Berhard Broher, în ianuarie 1997. Broher a adăugat atunci, că după 1990 “colaborarea fierbinte” dintre Kokkalis (Rocco) şi STASI a trecut “la un alt nivel”.
Afaceristul grec Socrates P. Kokkalis s-a născut în Grecia, pe 27 mai 1939. Tatăl său, profesorul Petros Kokkalis a ocupat funcţia de Ministru al Sănătăţii sub Comitetul Politic de Eliberare Naţională, în timpul Războiul Civil din Grecia (1945-1949). După înfrângerea Partidului Comunist, din care făcea parte, Petros Kokkalis, împreună cu familia, s-a refugiat pentru o scurtă perioadă în România, unde şi-a finalizat şi studiile. Apoi a emigrat în Germania de Est, unde a lucrat ca lector universitar şi fizician personal pentru Walter Ulbricht – conducătorul Republicii Democrate Germania. În aceste condiţii istorice, Socrates P. Kokkalis a absolvit liceul I.L. Caragiale din Bucureşti, după care a studiat fizica şi electronica la universităţi din Berlin şi Moscova, stabilindu-se în 1965 la Atena.
Kokkalis l-a cooptat ca acționar în INTRAROM cu mulți ani în urmă pe Mihai Liviu Gherman, fiul fostului președinte al Senatului, PSD-istul Oliviu Gherman.