In toamna anului trecut, Ministerul Educatiei si Cercetarii se arata
foarte mandru de campania -microbuzelor galbene-, masinile care erau trimise la sate pentru a-i duce pe copii la scoli. In Brasov, spre exemplu, au fost trimise pana acum sapte astfel de masini scolare. Microbuzele sunt marca ARO si au 16 sau 22 de locuri, plus unul pentru sofer. Conform planului stabilit de minister, inspectoratele scolare erau obligate sa asigure salarizarea soferului, iar primariile, combustibilul. Numai ca elevii nu s-au putut bucura prea mult de microbuzele care ii duceau la scoala si inapoi, iar primariile s-au vazut obligate sa faca cheltuieli in plus, pentru ca masinile s-au dovedit a nu rezista scopului pentru care au fost trimise, multe dintre ele fiind aproape pe butuci.
Masina repartizata la Cata sta pe tusa de doua luni
Incepand din acest an scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii a trimis, in fiecare judet unde s-au organizat scoli-centru, masini cu care sa fie transportati elevii.
In Brasov, masinile au venit in mai multe transe si au fost distribuite in functie de necesitati. Primele au fost trimise la Mandra, Bunesti si Comana. Spre sfarsitul anului trecut s-au mai primit inca patru microbuzuri care au fost repartizate la Hoghiz, Cata, Soars si Cincu. Din pacate, elevii nu s-au putut bucura prea mult de luxul de a fi transportati zilnic la scoala si inapoi, acasa.
Dupa numai o saptamana de la primirea masinii care transporta copiii la scoala din Cata, s-a rupt arcul de pe fata-dreapta. Defectiunea nu ar fi fost mare lucru, insa nu dupa mult timp motorul a inceput sa dea rateuri.
-Chiar in prima saptamana s-a rupt un arc. Apoi s-a stricat garnitura de chiulasa si au mai fost defectiuni la motor. Doua luni nu am putut folosi masina absolut deloc-, s-a plans viceprimarul din Cata, Ladislau Dibernando. Masina a fost in service de trei ori, o data la Brasov si de doua ori la Campulung, insa nici acum nu merge.
-Motorul a fost luat inapoi, la Campulung, pentru a fi reparat. Am primit promisiunea ca, daca la reparatie se gasesc si alte bube decat ceea ce s-a gasit acum, ne vor schimba motorul cu unul nou-, a mai spus viceprimarul.
Seful Inspectoratului Scolar Brasov da vina pe drumurile proaste
Seful Inspectoratului Scolar, Vasile Tifrea, spune ca, din cate stie, in mai toate judetele din tara unde s-au primit autobuze scolare au fost probleme de acest gen. Incercand sa gasesca o scuza pentru faptul ca masinile nou-noute s-au stricat atat de repede, Tifrea a pus defectiunile pe seama calitatii drumurilor din judet. -Drumurile de la noi sunt cum sunt, asa ca nu e de mirare ca s-au stricat masinile. Oricum, aceste autobuze sunt fabricate in prima transa, poate ca cele din a doua serie vor fi mai bune-, spera inspectorul.
-Am reparat de 10 ori la ea-
-Am primit masina in decembrie si am reparat de 10 ori la ea. S-au stricat, pe rand, chiulasa, garnitura, alternatoarele, arcurile, iar acum sunt probleme cu cutia de viteze-, s-a plans Ion Diaconu, primarul comunei Soars. Masina nu a putut fi folosita timp de sapte-opt zile, astfel ca elevii au fost nevoiti sa parcurga drumul de la scoala cu alte mijloace de transport sau chiar pe jos. La scoala de la Soars invata elevi care vin de la o distanta de 50 de km.
Foarte revoltat s-a declarat si primarul din Cincu, unde microbuzul a avut probleme cu motorul si suspensia, astfel ca a trebuit adus la Brasov pentru reparatii. -Nu sunt masini de calitate. Trebuiau sa puna materiale bune si roti duble. Masina face zilnic cate doua drumuri dus-intors, astfel ca parcurge in jur de 200 de km, cu cate douazeci si ceva de copii in ea-, a precizat primarul din Cincu.